@ Recent, Primăria comunei Bălțați a fost executată silit, iar terenul de 61.389 mp destinat construirii locuințelor pentru tineri a fost scos la licitație @ Primăria a pierdut terenul în urma licitației, suprafața a fost adjudecată chiar de creditorul care a demarat executarea silită și anume Dumitru Strungariu @ Ieșeanul Dumitru Strungariu a obținut în anul 2009 o hotărâre judecătoreacă prin care Primăria Balțați a fost obligată să-i retrocedeze suprafața 38,22 hectare dar pentru că primarul Vasile Aștefanei a refuzat să-l pună în posesie, judecătorii au stabilit că Primăria Bălțați trebuie să achite penalități de 200 lei pe zi @ Practic, Primăria Bălțați se îndreaptă către faliment @ Terenul tinerilor a fost adjudecat în cuantumul unor penalități de 275.220 dar Strungariu mai are de recuperat pe lângă acești bani încă 100.000 euro, reprezentând tot penalități iar în aceste momente când citiți acest articol dobânzile puse în sarcina locuitorilor din Bălțați curg neîncetat @ ‘’Primarul Vasile Aștefanei avea teren să-mi dea dar nu a vrut. Terenuri pe care putea să mi le dea mie a ajuns la prietenii sau rudele primarului Aștefanei’’, a spus Dumitru Strungariu
Incompetența sau reaua-credință a primarului comunei Bălțați, județul Iași, Vasile Aștefanei au adus în pragul falimentului această comunitate aflată pe drumul european E85. Practic, în aceste momente când citiți acest articol, locuitorii comunei Bălțați sunt datori vânduți. Comunitatea plătește de 8 ani penalități de întârziere de 200 lei pe zi deoarece Vasile Aștefanei refuză să pună în aplicare o sentință judecătorească. Periodic, instanțele de judecată stabilesc suma care s-a adunat la un moment dat sub formă de penalități, iar păgubitul, ieșeanul Dumitru Strungariu, execută silit Primăria Bălțați pentru a-și recupera banii.
A executat terenul destinat tinerilor
În cursul anului trecut, păgubitul Dumitru Strungariu a obținut o nouă sentință judecătorească prin care Primăria Bălțați a fost obligată să-i achite penalități de întârziere 275.200 lei. Pentru că Primăria Bălțați nu s-a conformat, Dumitru Strungariu a apelat la un executor. Instanțele de judecată au admis cererea de executare silită. Executorul a scos la licitație suprafața de 61.389 mp, situat în localitatea Mădârjești, nu departe de drumul european, în zona silozurilor și a depozitului de fructe, pe strada Tineretului. Pentru acest teren Consiliul Local Bălțați a aprobat un Plan Urbanistic Zonal care stabilește că suprafața poate fi folosită numai pentru construirea unor locuințe destinate tinerilor. Adică, fie Guvernul urma să construiască aici blocuri sau case prin ANL(Agenția Națională pentru Locuințe), fie tinerilor urmau să le fie repartizate parcele pe care urmau să-și ridice o casă. Acum acest teren a fost pierdut. În baza sentințelor care au permis executarea silită a comunei Bălțați la data de 28.04.2023 a avut loc licitația de vânzare a terenului iar suprafața de 61.389 mp a fost adjudecată chiar de Dumitru Strungariu în contul creanței de 275.220 lei. Pentru că terenul fusese evaluat la 385.991 lei, s-a stabilit ca Strungariu să achite diferența de 110.991 lei. Așa a rămas Primăria Bălțați fără terenul destinat construirii de locuințe pentru tineri.
Incompetența sau reaua-credință a lui Aștefanei
Cum a ajuns comuna Bălțați în această situație catastrofală? În anul 2009, Dumitru Strungariu a obținut o sentință judecătorească prin care Primăria Balțați a fost obligată să-i retrocedeze suprafața 50 de hectare. Primăria condusă de Aștefanei a refuzat în permanență să respecte această decizie. De aceea în anul 2016, instanețele de judecată au stabilit ca Primăria Bălțați să-i achite lui Strungariu, penalități de 200 lei pe zi pânâ când Strungariu va fi pus în posesie. ‘’Primăria Bălțați a avut teren să-mi retrocedeze dar nu a vrut. A fost rea-credință de aceea am și depus plângeri penale împotriva primarului Aștefanei. Agenția Domeniilor Statului a predat pentru retrocedare către Primăria Bălțați dar au fost puse în posesie alte persoane care ulterior au vândut către domnul Corneanu (Gelu Corneanu-directorul Stațiunii de Cercetare Pomicolă Bălțați). De asemenea, rezerva de terenuri retrocedabile a Primăriei Bălțați a fost predată comunelor învecinate. Pe o asemenea suprafață a fost pusă în posesie și sora primarului Aștefanei’’, a spus Strungariu.
Să mai precizăm că Aștefanei este prieten cu Corneanu. Terenurile care trebuiau retrocedate către Dumitru Strungariu se aflau pe domeniul stațiunii. Pentru că Aștefanei a refuzat să-l deranjeze pe Corneanu, comuna Bălțați trebuie să plătească penalități din banii locuitorilor. Mai trebuie precizat că în acest moment, Strungariu mai are de recuperate alte penalități de 100.000 euro, separate de suma care a determinat executarea silită a terenului din Mădârjești.
Aștefanei o ține pe-a lui
Contactat de jurnaliștii Dezvăluirea.ro Aștefanei a susținut în continuare că nu poate să-i retrocedeze terenurile lui Strungariu. ‘’Strungariu solicită teren în Stațiune unde este carte funciar, deci nu se poate. Alte amplasamente oferite de comisia locală nu le-a acceptat. Noi am contestat executarea silită, terenul nu a fost atribuit încă de executor deoarece este litigiu. Noi ne apărăm proprietatea. Am mai avut asemenea litigii și cu parohia Valea Oilor și am câștigat. Și aici va fi la fel’’, a spus Vasile Aștefanei.
Referitor la celelalte amplasamente oferite de Aștefanei pentru retrocedare, Strungariu a spus că a fost vorba despre niște terenuri degradate, în niște râpe care nu puteau fi acceptate.
Ultimul tun penal la Rediu. Primăria i-a făcut cadou primarului un teren de 360.000 euro
Constantin MAZILU