Judecătoarea care a blocat dosarul Cordunenilor a fugit la Bruxelles. DIICOT Iași a dejucat planul

26903
Alexadra Cristina Cojocaru cu spatele si Adrian Corduneanu
Alexadra Cristina Cojocaru cu spatele si Adrian Corduneanu

@ Înalta Curte de Casație și Justiție a deființat astăzi două încheieri pronunțate de judecătoarea Alexandra Cristina Cojocaru Roșu într-un dosar de înșelăciuni imobiliare în care sunt implicați și membri ai clanului Corduneanu alături de doi avocați și un noyar @ Într-una din încheieri judecătoarea Alexandra Cristina Cojocaru Roșu constata neregularitatea unor acuzații de spălare de bani aduse membrilor Clanului Corduneanu @ După pronunțarea celor două încheieri Alexandra Cristina Cojocaru Roșu a plecat într-un stagiu de pregătire pentru 6 luni la Parchetul European

Sentință bombă pronunțată ieri de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul înșelăciunilor imobiliare în care sunt implicați și membri ai clanulu Corduneanu printre care Adrian și Ramona Corduneanu. Astfel, Înalte Curte de Casație și Justiție a desființat (vezi aici) două dintre încheierile pronunțate în dosar de judecătoarea Alexandra Cristina Cojocaru Roșu, cu puțin timp înainte ca aceasta să se transfere pentru un stagiu de pregătire pentru o perioadă de 6 luni la Parchetul European. Este vorba despre încheierile pronunțate în dosar în 16 octombrie 2023 și cea din 7 noiembrie 2023. Interesant este că în încheierea din data de 16 octombrie, Alexandra Cristina Cojocaru Roșu constată neregularitatea administrării unor probe dar și a unor acuzații de spălare de bani aduse lui Adrian Corduneanu și a unor membri ai clanului. Mai mult, în această încheiere Alexandra Cristina Cojocaru Roșu a eliminat unele probe obținute de DIICOT. În închierea din data de 7 noiembrie 2023, aceasta a dispus începerea judecății în dosar fără alte explicații și discuții privind neregularitățile invocate în data de 16 octombrie și dispune începerea judecății. În 7 noiembrie 2023, Alexandra Cristina Cojocaru Roșu știa că urma să plece la Parlamentul European. DIICOT Iași și cetățenii prejudiciați în dosar au atacat la Înalta Curte două încheieri și în cursul zilei de ieri contestația a fost admisă. Unul dintre motivele pentru care a fost admisă contestația se referă la faptul Alexandra Cristina Cojocaru Roșu nu era competentă să se pronunțe în dosar. Asta deoarece, deciziile în dosar trebuiau luate de un complet specializat în fapte de corupție, pentru că notarii Răzvan Ionuț Costin și Daniel Bogdan Florea au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu. Această excepție a fost invocată de Cătălin Boacnă, avocatul lui Răzvan Ionuț Costin. „Articolul 29 din Legea 78/2000 exprima intr-o nota imperativa necesitatea constituirii de completuri specializate pentru judecarea cauzelor de coruptie în primă instanță. Apreciez ca aceste dispozitii se aplică in egala masură si in faza de cameră preliminară, dar am toata deschiderea pentru a asculta si argumente contrare. In acest caz cred ca este doar o scapare pur administrativa avand in vedere ca la Curtea de Apel Iasi activeaza unii dintre cei mai bine pregatiti magistrati din țară„, a spus Cătălin Boacnă.

Dosar cu un prejudiciu de 2,8 milioane euro

În acest dosar au fost trimiși în judecată Adrian Corduneanu, procuratorul imobiliar Cătălin Sandu, notarii Răzvan Ionuț Costin și Daniel Bogdan Florea, avocatul Ionuț Crâșmaru dar și Alin Eugen Curcă, Mihaela Pușcașu, Dănuț Ilincariu, Florin Roată, Elena Graur și Ramona Corduneanu. Potrivit procurorilor DIICOT, rețeaua de înșelătorii a început să lucreze din 2016. Aceștia identificau persoane care moșteneau imobile, le cumpărau drepturile și le incheiau contracte cu promisiuni de vanzare si antecontracte cu mai multe persoane. Multi dintre cei care plateau bani care nu au mai intrat in posesia terenurilor si cladirilor. ‘’Începând cu anul 2016 şi până în prezent, pe raza judeţului Iaşi a acţionat un grup infracţional organizat, care a avut ca scop principal săvârşirea unor infracţiuni de înșelăciune, în domeniul imobiliar, simularea activității infracționale fiind realizată prin intermediul unor acte juridice, cu aparență de legalitate.Principiul de bază al activității infracționale a constat în identificarea unor persoane, de regulă în vârstă, fără moștenitori sau cu moștenitori care domiciliază în străinătate, care au solicitat reconstituirea drepturilor de proprietate asupra unor imobile reprezentate de suprafețe mari de teren, iar cererile acestora au fost confirmate prin hotărâri de reconstituire a drepturilor de proprietate emise de Comisiile de fond funciar sau prin pronunțarea unor hotărâri judecătorești. Totodată, membrii grupului au manifestat preferință pentru persoanele care, în exercitarea drepturilor menționate anterior, se aflau în procedurile de identificare a amplasamentelor originale sau ale altor amplasamente libere, unde s-ar putea realiza punerile în posesie. Ulterior, moștenitorii erau contactați de către suspecţi, ocazie cu care li se solicita întocmirea unei procuri notariale în favoarea unui membru al grupului, prin care acesta să fie împuternicit să procedeze la obținerea actelor necesare și la valorificarea terenului. După obținerea actelor notariale, pentru imobilele respective, membrii grupului procedau la obținerea sumelor de bani de la persoanele interesate de achiziționarea acestora, fiind încheiate antecontracte de vânzare-cumpărare, contracte de cesiune, contracte de dare în plată, însă care ulterior nu mai erau predate titularilor de drepturi. Astfel, persoanele vătămate erau menținute în eroare, membrii grupului comunicându-le că procedurile legale nu au fost finalizate pentru valorificarea terenurilor și că nu au obținut vreo sumă de bani pentru imobilele respective’’, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Prejudiciul suferit de părțile vătămate se ridică la circa 2,8 milioane euro.

Justiția i-a mai pus o pilă lui Chirica. Dosarul Flux judecat de soția unui director din primărie

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.