Judecătorii au demolat o bucată din mastondontul lui Cheșcu. Chirica merge tot pe blat

1351
cladire Chescu - șoseaua Nationala nr.25
cladire Chescu - șoseaua Nationala nr.25

@ Magistrațiii Judecătoriei Iași au dispus recent desființarea unor lucrări efectuate ilegal la clădirea de birouri de pe șoseaua Națională nr.25, imobil aflat în proprietatea firmei Dirot Comp SRL, patronată de familia lui Gheorghe Cheșcu @ Cererea de desființare a lucrărilor ilegale a fost depusă de primărie și a fost aprobată parțial @ Cu toate acestea, Primăria Iași nu a formulat apel pentru a obține desființarea tuturor lucrărilor realizate ilegal @ Cu privire la ilegalitățile de la această clădire și DNA Iași a ridicat o serie de documente de la Primăria dar dosarul a fost închis repede ca multe alte anchete care au vizat municipalitatea

Judecătorii ar vrea să pună umărul la instaurarea ordinii în urbanism în municipiul Iași dar nu au cu cine. Primăria lui Chirica doar mimează că această intenție. Astfel, Primăria Iași și Poliția Locală au cerut Judecătoriei Iași să aprobe demolarea tuturor lucrărilor efectuate fără autorizație efectuate de firma Dirot Comp SRL la clădirea de birouri de pe șoseaua Națională nr.25. Reamintim că Dirot Comp SRL este patronată de familia lui Gheorghe Cheșcu. În dosarul înregistrat la Judecătoria Iași cu numărul 39308/245/2023, Primăria Iași a transmis instanței care sunt lucrările efectuate ilegal. ”În urma analizării documentației atașate cererii de recepție parțială și a deplasării în teren la data de 27.08.2021, ora 13:00, s-au constatat mai multe nereguli, respectiv: că nu se respectă forma și dimensiunile spațiilor tehnice peste etajul 8, că planșeul supantei este mărit, modificându-se astfel suprafața desfășurată a construcției, scările de acces către supantă nu sunt executate, la etajul al 5-lea este executată o terasă prin diminuarea suprafeței utile, la etajele 1-4 s-au executat terase în partea estică și vestică a construcției ce nu sunt figurate în planurile vizate spre neschimbare, la parter, intrarea principală a fost extinsă către șos. Națională, zonele de parcare biciclete au fost incluse la suprafața utilă la parter și nu au fost executate la subsol, parcările nu sunt executate conform planurilor vizate spre neschimbare și nu respectă regulamentul privind geometria parcărilor, nu este executat accesul către șos. Națională, iar accesul pietonal către Splai Bahlui, respectiv scările de acces și rampa de pietoni, nu respectă planurile vizate spre neschimbare, la subsol nu se respectă benzile de circulație auto și sunt executați stâlpi ce nu sunt figurați în planurile vizate spre neschimbare, nu se respectă compartimentările interioare, nu se respectă fațadele autorizate, din măsurătorile efectuate cu tehnologie GPS, conform Legii 350/2001, a rezultat că suprafața construită este de 1402 mp, nefiind în concordanță cu cea menționată în autorizația de construire, iar la subsol nu se respectă marcajul locurilor de parcare între anexele 2 și 3, iar  la subsol, adăpostul A.L.A, nu respectă compartimentările interioare și dimensiunile acesteia în zona ieșirilor tip săritură de lup”, se arată într-o adresă depusă de primăria la dosar.

Anterior, în urma unui control, prin procesul verbal de sancționare a contravențiilor seria/nr. IS 001914/01.02.2022, , Poliția locală a sancționat SC Dirot Comp SRL pentru că ‘’a executat lucrări de construire în  Şoseaua Naţională 25 prin nerespectarea Autorizaţiei de construire nr. 439/25.04.2018 privind faţada clădirii, forma şi dimensiunea spaţiilor tehnice de la terasa peste etajul 8, compartimentările interioare precum şi suprafaţa construită’’. Cu toate aceste judecătorii au desființat numai parțial cererea de desființare a lucrărilor. Prin sentință judecătorească aceștia au dispus doar ‘’deființarea lucrărilor – compartimentări interioare edificate fără autorizație la subsol şi aducerea la forma autorizată a dimensiunilor spaţiilor tehnice de la terasa peste etajul 8’(vezi aici).

Chirica tot pe blat cu Cheșcu

Prin urmare, judecătorii au admis în parte cererea primăriei, nu au dispus desființarea tutoror lucrărilor identificate ca fiind ilegale. Cu toate acestea Primăria nu a formulat apel împotriva sentinței Judecătoriei, adică nu și-a menținut cererea formulată în primă instanță. Numai Cheșcu și Dirot Comp SRL au formulat apel și prin urmare nu poate obține o sentință mai proată decât cea pronunțată de Judecătorie. În schimb, pentru că a formulat apel, Cheșcu are șanse să anuleze și sentința Judecătoriei și să rămână cu lucrările realizate ilegal. De altfel, Chirica a și fost trimis în judecată de DNA deoarece l-a favorizat pe Cheșcu. Este vorba despre ‘’Dosarul Flux’’(vezi aici) cel care se referă la faptul că primăria a recepționat ilegal blocul construit de Gheorghe Cheșcu pe strada Vasile Lupu nr.95G. Astfel, în anul 2012, Primăria Iași eliberase pentru SC Flux SRL, administrată de Tudor Cheșcu, fiul lui Gheorghe Cheșcu autorizația de construire nr. 1.253/ 9.11.2012 care permitea construirea unui imobil având regim de înălțime 2S+P-1E pe strada Vasile Lupu nr.95G, în municipiul Iași. În schimb familia Cheșcu și SC Flux SRL au ridicat o clădire cu regimul de înălțime subsol, demisol, parter, mezanin , 4 etaje și mansardă iar Primăria Iași l-a recepționat ilegal. O anchetă DNA a avut loc și în legătură cu clădirea de birouri de pe șoseaua Națională dar potrivit unor surse, dosarul a fost clasat. Detalii puteți citi în articolul repostat mai jos.

DNA descinde în mastodontul lui Cheșcu. Golănie de milioane de euro girată de primărie

Constantin MAZILU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.