@ Judecătorii ieșeni au anulat zilele trecute toate cele trei autorizații de construire pentru blocurile ridicate de Constantin Măzărianu în localitatea Vișani, comuna Bîrnova @ Asta în condițiile în care Măzărianu și firma sa dar și cei cărora le-a cesionat ulterior autorizațiile au încasat avansuri considerabile de la ieșenii care au contractat un apartament în aceste blocuri @ Judecătorii și Inspectoratul de Stat în Construcții au arătat că Mihai Bălan, primarul comunei Bârnova a emis ilegal certificatul de urbanism și autorizațiile de construire pentru blocurile ridicate de Măzărianu
O decizie devastatoare pentru zeci de ieșeni care au plătit avansuri pentru apartamente așa-zisului ‘’dezvoltator’’ Constantin Măzărianu. Zilele trecute, magistrații Tribunalului Iași au anulat autorizația de construire pentru cele trei blocuri de locuințe ridicate de Costantin Măzărianu în localitatea Vișani, comuna Bârnova. Sentința este devastatoare deoarece zeci de ieșeni au achitat avansuri pentru aceste apartamente. Mai mult, unii le-au achitat integral. Măzărianu și firma sa Juz Construct SRL au recunoscut și în întâmpinările depuse la dosarul din instanță că a încasat avansuri de la ieșeni pentru apartamentele din cele trei blocuri construite ilegal. Să mai precizăm că procesul de anulare a autorizației de construire a fost deschis de prefectul județului Iași în urma unui control realizat de Inspectoratul de Stat în Construcții. Firma Juz Construct a avut calitatea de intervenient în dosar. Asta deoarece, după ce au ieșit la lumină neregulile, Măzărianu a cesionat autorizațiile către doi dintre colaboratorii săi și anume Constantin și Valentina Chelaru și către Dur Construct ICD SRL, firma lui Ionuț Dura. ‘’ În acest sens, susţine intervenientul că ISC cunoştea sau trebuia să cunoască pretinsa nelegalitate a autorizaţiilor de construire încă din februarie şi respective mai 2021, când au avut loc ocntroale pe şantier, însă a informat Prefectul tardiv, la mai bine de 1 an, fiind încălcat principiul stabilităţii raporturilor juridice, în condiţiile în care blocurile sunt pe deplin edificate la acest moment, iar apartamentele fac obiectul antecontractelor de vânzare-cumpărare, fiind achitate avansuri considerabile’’, au arătat avocații Juz Construct.
Mânâ în mână cu primarul Balan
Autorizațiile au fost anulate din cauza unor ilegalități comise la Primăria Bârnova condusă de Mihai Balan. Astfel, Primăria Bârnova a emis ilegal certificatul de urbanism. Asta deoarece nu i-a cerut lui Măzărianu să obțină avize de la furnizorii de utilități, Inspectoratul pentru Situații de Urgență etc. Mai mult decât atat în baza unui singur certificate de urbanism Balan a emis trei autorizații de construire. ‘’ Autorizaţiile de construire nr. 210/12.12.2019, nr. 211/12.12.2019 şi nr. 212/12.12.2019 au fost emise în baza unui certificat de urbanism emis prin nerespectarea documentaţiei urbanistice aplicabile pentru parcelă, cu ignorarea unor avize tehnice şi acorduri obligatorii. Autorizaţiile de construire au fost emise în lipsa şi/sau cu nerespectarea unor avize obligatorii necesare conform prevederilor Legii(reţele edilitare, circulaţie rutieră/administrator drum, salubritate, ISU pentru calea de acces cu dimensiune neconformă); fără taxă timbru arhitectură 0,05% din valoarea investiţiei; fără studii de specialitate – ridicare topo vizată OCPI; Exemplarul martor din DTAC nu prezintă piese scrise şi desenate pentru proiectele de instalaţii sanitare. Astfel, Certificatul de urbanism nr. 52/13.02.2019 a fost emis pentru Construire locuinţe colective în regim S+P+3E, împrejmuire şi branşament utilităţi, iar în baza acestui certificat de urbanism au fost emise trei autorizaţii de construire, respectiv Autorizaţiile de construire nr. 210/12.12.2019, nr. 211/12.12.2019 şi nr. 212/12.12.2019 pentru Construire locuinţe colective în regim P+3E, împrejmuire şi organizare şantier. Se apreciază că, în baza acestui Certificat de urbanism, s-ar fi putut emite o singură autorizaţie pentru Construire locuinţe colective în regim S+P+3E împrejmuire şi branşament utilităţi, astfel cum s-a stabilit prin certificatul de urbanism, fiind încălcate, astfel, dispoziţiile art. 6 alin. (1) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrăriior de construcţii’’, se arată în sentința judecătorească.
Zeci de ieșeni țepuiți
În edițiile anterioar am arătat că Măzărianu a încasat avansuri uriașe de la ieșeni pentru trei ‘’proiecte’’ imobiliare. Toate aceste ‘’proiecte’’ sunt cu probleme iar șansele să fie finalizate sunt aproape nule. Asta în condițiile în care ieșenii au plătit avansuri de peste 1 milion de euro. Este vorba despre cele trei blocuri din Vișani a căror autorizație a fost acum anulată, un bloc din Copou, municipiul Iași pentru care Măzărianu nu a obținut autorizație și un bloc în zona Moara de Vânt. Aici Măzărianu a ridicat un bloc cu autorizație de casă. Acesta a încercat să intre în legalitate dar primăria i-a respins cererea. Deci, nici unul din cele proiecte imobiliare promise de Măzărianu nu are autorizație de construire. După ce a încasat aceste avansuri de peste 1 milion de euro, Juz Construct a intrat în insolvență. Valoarea datoriilor firmei este de circa 2 milioane euro. Ieșenii care au plătit avansuri s-au înscris în tabelul creanțelor dar își vor recupera banii numai dacă vor gi găsite bunuri în patrimoniul firmei care vor putea fi valorificate.
Au plătit pentru apartamente și s-au ales doar cu o groapă. Păgubiții acuză dezvoltatorul de țeapă
Constantin MAZILU