Marea mascaradă Veolia! „Pierderile”, milioane de euro in conturile șmecherilor care controlează afacerea

2812
Veolia-vizita Mihai Chirica
Veolia-vizita Mihai Chirica

@ Veolia amenință ieșenii că pleaca din Iași și nu va mai presta serviciul de termoficare motivand ca  iese in pierdere dar uita sa mentioneze ca zeci de miliarde din banii firmei s-au scurs in conturile smecherilor care controlează afacerea @  Sume uriase de ordinul milioanelor de euro platite in baza unor contracte fictive pentru servicii care nu au fost prestate niciodata @ Un studiu de fezabilitate care nu a folosit la nimic a fost platit cu 1 milion de euro catre o firma numita SIS Finance Consulting SRL o firma controlata din strainatate de smecheri cu afaceri in Olanda si Elvetia @ De asememenea Veolia Iasi a platit ”companiei mamă” Veolia Environnement din Franța taxa de smecher adica 4.097.964  lei reprezentand „cheltuieli de managament” @ Toate acestea au fost surprinse intr-un raport de control intocmit de Directia Generala Mari Contribuabili din cadrul ANAF

Veolia ne ia de proști. Veolia amenință că lasă Iașul fara caldura și apa calda deoarece inregistreaza pierderi financiare foarte mari cand de fapt adevarul este altul: au golit sacul, cei care controlează compania și-au umplut conturile cu banii platiti de ieseni iar acum dau bir cu fugiții. Alți șmecheri care s-au folosit pe deplin de corupția din administrație, ne iau banii și pleacă. Mihai Chirica (foto deschidere in vizita la Veolia) un personaj complet desprins de realitățile acestui oraș  le ia apararea și sustine ca lucrurile stau intocmai cum le prezinta cei de la Veolia: se inregistreaza pierderi financiare. Iata insa ca un control efectuat de Directia Mari Contribuabili din cadrul ANAF a scos la lumină faptul ca o buna parte din pierderile financiare invocate se datoreaza managementului ”străin” de la Veolia Energia Iasi fiind cauzat in special de faptul ca s-au platit sume uriașe  unor firme firme care nu au facut nimic in folosul sistemului de termoficare iesean, in schimbul banilor pe care i-au primit.

Banii societății sifonați pe două căi

Informatiie pe care le prezentam mai departe sunt extrase din raportul de control intocmit de ANAF dupa ce a verificat Veolia Energie Iasi. Inspectorii au identificat doua categorii de cheltuieli nejustificate  efectuate de (Dalkia devenita Veolia Energie Iasi) si anume suma de 4.658.253 lei reprezentand cheltuieli de „constituire a societății” si suma de 4.097.954 lei reprezentand „cheltuieli de managament fess”. Adica, aproape 2 milioane de euro platiti nejustifiicat, pe un studiu de fezabilitate care nu a folosit la nimic, unor avocati din Romania si din strainatate dar si „companiei mama” din Franta si anume Veolia Environnement.

SF si niste avocați

La capitolul cheltuieli de constituire nejustificate ANAF precizeaza un studiu de fezabilitate  platit SC SIS Finance Consulting  SRL cu suma de 3.838.643 lei ( plata facuta in baza a 4 facturi emise in perioada 30.01.2012-14.11.2012, costuri de avocat Franța in valoare totala de 1.245.643 lei platite catre firma Asso Gillet-Societe d’Avocats (trei facturi emise in perioada 17.01.2012 – 13.12.2012) si costuri avocat Romania in valoare totala de 528.822 lei cu tot cu TVA, suma platita catre Cabinet Avocat Catalina Marcu in baza a 13 facturi emise in perioada 8.11.2011-15.11.2012. ANAF sustine ca aceste servicii au fost platite fara sa fie prestate. Astfel, in cazul studiului de fezabilitate situatia pare a fi si mai grava deoarece a fost furnizat cand Veolia nu mai avea nevoie, adica dupa ce a fost incheiat contractul de furnizare a energiei termice cu Primaria Iasi. Acest studiu de fezabilitate trebuia sa vizeze analiza sistemului de termoficare din municipiul Iasi. „Deși raportul SIS Finance Consulting  SRL enumeră activitățile de consultanță desfășurate (activități de inteligență economică, colectare și analiză dat, procesarea și analiza documentației relevante studiului de fezabilitate și desfășurare a procesului  de negociere a contractului  de delelgare a serviciului public de termoficare ) din raport nu rezulta concret ce servicii au fost prestate, daca au fost prestate  și nu se  justifică necesitatea prestarii acestor servicii pentru SC Veolia Energie SA, ”studiul de fezabilitate” intocmit de SC SIS Finance Consulting SRL fiind intocmit dupa data concesionarii serviciului de termoficare”, se arata in raportul de control intocmit de ANAF.

De asemenea, ANAF mai arata ca nici in cazul avocatilor din strainatate nu s-a dovedit ca acestia au facut ceva pentru banii primiti. „In ceea ce priveste  serviciile de avocat Franta in valoare de 1.245.643 lei societatea a anexat acelasi act aditional nr.7 la contractul nr. 103/22/11.2010 in limba franceza incheiat intre Dalkia Romania SA – SIS Consulting SRL si Asso Gillet- societe D’avocats fara sa fie justificate ce servicii au fost prestate si necesitatea lor pentru SC Veolia Energie Iasi SA intrucat Ass Gillet a fost parte la intelegerea cu SIS Consulting”, se mai arata in raportul ANAF.

Taxa de șmecher catre ”mama” din Franta

Dupa cum am precizat mai sus, ANAF a mai constatat ca Veolia Energie Iasi a platit in mod nejustificat catre compania mama din Franta, Veolia Environnement suma de 4.097.964  lei plata justificata de unele „servicii de management” care nu au fost prestate. „În ceea ce priveste costul serviciilor de management prestate de Veolia Environnement echipa de inspectie fiscala a stabilit ca nu sunt prestate in fapt in scopul desfasurarii activitatii economice”,  a mai aratat ANAF. Veolia a contestat in justitie raportul de control intocmit de ANAF.

Despăgubiri pentru  un spațiu nefolosit

Vom continua seria dezvaluirilor legate de modul in care Veolia Iasi a cheltuit banii incasati de la ieseni. In editia din data de 24 mai 2021 in articolul cu titlul „Management la „Veolia: a închiriat cu 100.000 euro un spațiu pe care nu l-a folosit niciodată„, am aratat ca Veolia Iasi a cheltuit peste 100.000 euro pentru un spatiu pe care l-a inchiriat de la Romarta de bulevardul Anastasie Panu si pe care nu l-a folosit niciodata. Mai mult decat atat Romarta a dat in judecata Veolia pe motivul ca spatiul a fost predat dupa rezilierea contractului in stare degradata. Dupa publicarea articolului instanta a decis. Veolia trebuie sa plateasca catre Romarta urmatoarele sume de bani: 12.205 euro reprezentând prejudiciul material,  suma de 12.000 euro reprezentând beneficiul nerealizat, 5.067,61 lei reprezentând cheltuieli de judecată (vezi aici).

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.