@ Fostul manager de la Spitalul Parhon, Adrian Covic i-a platit expertului desemnat de judecatori sa-i evalueze averea nici mai mult nici mai putin decat 43.000 lei si asta in conditiile in care magistratii au precizat in mod expres ca suma care trebuia achitata trebuia sa fie maxim 18.000 lei @ Covic a platit suma ceruta de expert foarte repede, fara nici un fel de obiectii @ Dosarul se judeca ca urmare a sesizarii inaintate de Agentia Nationala de Integritate care a demonstrat ca Adrian Covic nu poate justifica legal suma de 400.000 euro
Se petrec lucruri extrem de dubioase in dosarul in care judecatorii Curtii de Apel Iasi vor trebui sa decida daca o buna parte din averea lui Adrian Covic, fostul manager de la Parhon trebuie confiscata dupa ce Agentia Nationala de Integritate a aratat ca a fost dobandita in mod nejustificat. In acest dosar judecatorii care fac parte din Comisia de cercetare a averilor de pe langa Curtea de Apel Iasi au dispus efectuarea unei expertize contabile. Expertul desemnat de instanta, Dumitru Ciprian Huian trebuia sa evalueze averea lui Covic si sa stabileasca daca a putut fi dobandita in baza veniturilor realizate legal de fostul manager de la Parhon si sotia acestuia Adina Covic. Instanta a stabilit ca valoarea acestei expertize contabile este de 18.000 dispunand in acelasi timp si achitarea unui avans de 3.000 lei. Sa precizam ca aceasta expertiza trebuia achitata de cel care a solicitat-o adica de Adrian Covic cel care se lupta astfel in justitie sa ramana cu averea intacta, adica sa nu i se confiste nimic la finalul acestui proces. Si asta nu este tot. Dupa ce a finalizat expertiza Dumitru Ciprian Huian i-a cerut lui Covic sa-i plateasca nici mai mult nici mai putin decat 52.816 lei fapt suma acceptata fara nici un fel de rezerve de Covic care, dupa cum am aratat si mai sus i-a virat acestuia un avans de 43.000 lei. Vazand toate acestea, judecatorii au emis o ordonanta prin care au limitat onorariul expertului la suma de 18.000 lei. ”Suma de 18.000 este complet justificata in raport cu complexitatea lucrarii si munca depusa chiar daca persoanele cercetare nu numai ca au fost de acord dar au si platit 43.000 lei in contul expertului, fara a exista o dispozitie a comisiei in acest sens”, au constatat magistratii Curtii de Apel Iasi.
In aceste conditii trebuie sa punem intrebarea fireasca daca nu cumva intre Covic si expert a existat o intelegere si daca expertiza realizata de acesta a fost facuta cu obiectivitate.
Expertul spune ca verificat 54 de conturi bancare
Pentru a ”investiga” uriasa avere a lui Adrian Covic, expertul Dumitru Ciprian Huian a sustinut in fata judecatorilor ca a fost nevoit sa verifice nici mai mult nici mai putin decat 54 de conturi bancare deschise pe numele lui Covic si al sotiei sale. Prin intermediul acestor conturi s-au facut 10.291 de operatiuni in ultimii 9 ani. Raportul contine 115 pagini si peste 300 de anexe. Expertul a mai aratat ca pentru a duce la capat misiunea incredintata de judecatori
a fost nevoit sa lucreze 774 de ore, adica 32 de zile. Cu toate acestea magistratii au considerat ca pentru munca depusa expertul nu merita mai mult de 18.000 lei. Expertul a contestat la instantele iesene decizia judecatorilor dar a pierdut. Acesta a formulat recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Contestatia sa se afla inca in curs de judecare.
ANI: Covic nu poate justifica 400.000 euro
Dupa cum am aratat mai sus dosarul in care a fost realizata expertiza contabile se judeca la Curtea de Apel ca urmare a sesizarii depuse de ANI care a constatat existenta unei diferente nejustificate, in cuantum de 1.657.753 lei, aproximativ 407.730 Euro, intre averea dobandita si veniturile realizate de Adrian Constantin Covic, in prezentseful Sectiei Clinice de Nefrologie din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iasi, impreuna cu sotia sa. Astfel, in perioada 2003 – 2011, Adrian Covic a realizat venituri salariale in cuantum de 3.897.122 lei, iar modificarile patrimoniale intervenite in aceeasi perioada au fost in cuantum de 5.554.875 lei, rezultand o diferenta nejustificata de 1.657.753 lei, aproximativ 407.730 euro. Adrian Covic este si profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa din Iasi.
Iertat pentru spaga de DNA
In acelasi timp, Adrian Covic a fost cercetat de DNA Iasi pentru luare de mita. Asta deoarece se constat ca firmele care aveau contracte de furnizare de medicamente sau aparatura medicala cu Spitalul Parhon din Iasi in perioada in care acesta era director i-au platit managerului Covic mai multe sume de bani si i-au si sponsorizat niste deplasari in strainatate pe care le-a efectuat impreuna cu familia. De exemplu una din cunoscutele firme de medicamente care avea contracte incheiate cu Spitalul Parhon i-a platit lui Coviv peste 10 miliarde lei vechi in baza unor contracte de prestari servicii. Cu toate acestea, recent procurorii DNA Iasi au clasat peste 90 a suta din acuzatiile din acest dosar si au plasat ceea ce a mai ramas adica au disjuns efectuarea cercetarilor catre Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi.
Constantin MAZILU