@ Mega-scandal la o mare universitate din Iaşi: un cadru didactic susţine că a fost discriminat @ Astfel, recent, magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi au admis cererea formulată de către un dascăl @ Judecătorii ieşeni au obligat Universitatea pentru Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” să anuleze raportul final din 1 februarie 2022 emis de Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din cadrul USAMV Iaşi şi Hotărârea Senatului Universităţii din 11 februarie 2022 de validare a raportului CEDU de pe 1 februarie 2022
Mega-scandal la o mare universitate din Iaşi: un cadru didactic susţine că a fost discriminat! Astfel, recent, magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi au admis cererea formulată de către un dascăl.
„Instanţa admite acţiunea formulată de reclamanta Steluţa Radu în contradictoriu cu pârâta Universitatea pentru Ştiinţele Vieţii ,,Ion Ionescu de la Brad” Iaşi. Anulează raportul final din 1 februarie 2022 emis de Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din cadrul USAMV Iaşi şi Hotărârea Senatului Universităţii din 11 februarie 2022 de validare a raportului CEDU nr.1297/1.02.2022. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 3.570 de lei reprezentând onorariu avocat”, au spus judecătorii ieşeni.
Mega-scandal la o mare universitate din Iaşi!
Procesul dintre cele două părţi a început în urmă cu mai bine de un an. Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Iaşi pe 30 martie 2022, Steluţa Radu a formulat în contradictoriu cu universitatea amintită o contestaţie împotriva măsurii sancţiunii cu avertisment scris. Reclamanta a solicitat constatarea nulităţii absolute a hotărârii nr. 4/11.02.2022 a Senatului Universităţii prin care s-a dispus această sancţiune şi obligarea intimatei la plata cheltuielilor de judecată.
„Sunt angajata universităţii, deţinând gradul didactic de şef lucrări dr. la Catedra de Tehnologii alimentare a Facultăţii de Agricultură, în baza contractului individual de muncă nr. 151/1.10.2007. De mai mulţi ani, conducerea universităţii şi a facultăţii la care sunt angajată a început să mă trateze discriminatoriu faţă de alţi colegi, având un mod discreţionar de a-mi soluţiona cererile repetate de a mi se acorda diferenţe salariale restante, eu fiind singurul cadru didactic care nu mi-am primit integral şi la timp drepturile salariale”, a afirmat Steluţa Radu în faţa instanţei.
Un cadru didactic spune că a fost discriminat
Reclamanta a adăugat că sesizările sale împotriva acestor conduite pe care le apreciază neconforme cu normele universitare au fost considerate motiv de sesizare a Comisiei de Etică şi Deontologie Universitară. Într-un final, Senatul Universităţii a validat raportuldin 1 februarie 2022 şi sancţiunea cu avertisment scris.
Împotriva acestei hotărâri, a raportului şi a modului în care a soluţionat comisia sesizarea împotriva sa, reclamanta a formulat contestaţie la care nu a primit o decizie motivată, ci o hotărâre emisă la câteva zile, de respingere a contestaţiei.
Ce au spus reprezentanţii universităţii ieşene
Universitatea a depus o întâmpinare prin care a solicitat, cu titlul prealabil, excepţia lipsei competenţei materiale funcţionale a Tribunalului Iaşi – Secţia I Civilă pe motiv că sancţiunile referitoare la încălcarea eticii universitare nu pot fi asimilate sancţiunilor disciplinare, litigiul fiind unul de natură administrativă.
Pe fondul cauzei, reprezentanţii universităţii au solicitat respingerea ca neîntemeiată a acţiunii formulate arătând că, în mod greşit, reclamanta a solicitat să se constate nulitatea Hotărârii Senatului nr. 4/11.02.2022 de validare a avertismentului scris, în condiţiile în care validarea Senatului este una pur formală şi opţională, raportul final nr. 1297/1.02.2022 prin care s-a luat decizia de sancţionare a reclamantei fiind înscrisul care produce efecte juridice. Totuşi, judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi i-au dat câştig de cauză Steluţei Radu.