Clădirea în care s-a decis candidatura lui Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei, Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi, a fost redeschisă publicului, în cadrul unui eveniment la care au fost prezenţi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, ministrul Culturii, Raluca Turcan, şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca.
La eveniment au fost prezenţi şi eurodeputaţii Rareş Bogdan, Vasile Blaga, Vlad Motreanu, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Lucian Bode, secretar general al PNL şi fost ministru al Afacerilor Interne, rectorii universităţilor din Iaşi şi reprezentanţi ai mediului academic. Nicolae Ciucă a apreciat că Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi, proaspăt renovat, este pus la dispoziţia tuturor celor interesaţi de ceea ce s-a întâmplat în istoria Unirii României şi istoria dezvoltării ştiinţelor de medicină şi natură. „Mulţumesc pentru toată activitatea generaţiilor care duc mai departe ceea ce am moştenit de la înaintaşii noştri. (…) Meritaţi un sincer mulţumesc şi un gând de recunoştinţă şi consideraţie pentru tot ceea ce faceţi. (…) Dacă ne întoarcem în urmă cu 165 de ani, la 1859, situaţia nu diferă foarte mult astăzi de modul şi contextul în care s-a întâmplat Unirea. Avem nevoie de stabilitate, de consens, avem nevoie ca toţi cei care au intrat în politică să înţeleagă nevoia de a ne aşeza calm, liniştit, la masa dialogului, la argumente şi soluţii pentru ceea ce putem face împreună şi să facem cu adevărat tot ceea ce nu am reuşit, dar putem să facem unii împreună cu ceilalţi. Dumneavoastră aţi ales să faceţi educaţie iar noi trebuie să vă mulţumim, domnilor rectori, domnilor profesori”, a afirmat preşedintele Senatului.
La rândul său, după vizitarea muzeului, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat că prin intermediul unor astfel de edificii cultural-istorice, „patriotismul şi identitatea se învaţă, se simt”. „Vedem astăzi o redescoperire. Redescoperirea unei clădiri care poartă amprenta a multă istorie, multă cultură şi este un nume pentru educaţie. Avem probabil unul dintre exemplele cele mai palpabile a ceea ce se poate întâmpla atunci când istoria, ştiinţa, educaţia colaborează pentru succesul întregii ţări şi pentru accesul la identitate, la rădăcini, la a învăţa despre cine suntem, cine am fost. Vedem aici o instituţie culturală şi felicit autorităţile locale şi Ministerul Culturii pentru bijuteria care a fost redată circuitului cultural, dar felicit şi cele două universităţi, Universitatea Alexandru Ioan Cuza şi Universitatea de Medicină şi Farmacie, care au colaborat şi colaborează cu Societatea Medicilor şi Naturaliştilor pentru a renaşte acest nou sediu, pentru a aduce educaţia şi ştiinţa mai aproape de copii. Până la urmă, patriotismul şi identitatea se învaţă, se simt. Şi unde mai bine se învaţă acest lucru decât însoţit de cei care pot povesti asta copiilor, decât ajutaţi de universitarii care au atâta cunoaştere a istoriei, culturii şi a ştiinţelor. Sper că foarte mulţi copii vor trece pragul acestui muzeu şi că Şcoala Altfel va avea un nou punct de itinerariu minunat”, a spus Ligia Deca.
Ministrul Raluca Turcan a declarat că „activitatea culturală nu trebuie să fie afectată atunci când vorbim cum trebuie să aşezăm mai bine bugetul ţării”.
„Din prima zi a mandatului am avut o provocare uriaşă pe care am rezolvat-o cu colegii mei din guvern, din conducerea partidului, dar în acelaşi timp şi oamenii de cultură, şi anume, nicio instituţie de cultură să nu aibă de suferit în momentul în care vorbim de drămuieli, de cheltuieli publice. Activitatea culturală nu trebuie să fie afectată atunci când vorbim cum să aşezăm mai bine bugetul ţării. Şi vă mulţumesc pentru că am primit acest sprijin şi vă felicit că astăzi se deschide publicului larg o nouă instituţie de cultură. O instituţie de cultură care chiar dacă îşi va deschide porţile mai ales către tânăra generaţie, va avea ce să arate, ce să prezinte, va forma tineri încrezători, mândri de ţara lor, tineri care să poată să ducă mai departe steagul performanţei. Am încredere şi toată preţuirea în viaţa culturală pe care acest muzeu o va oferi”, a declarat ministrul Culturii.
În cadrul evenimentului, două personalităţi ale culturii ieşene, Aurica Ichim, managerul Muzeului Municipal „Regina Maria”, şi prof. univ. dr. Cristian Hadji-Culea, directorul Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”, au primit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, acordat de preşedintele României, Klaus Iohannis. Cele două distincţii au fost înmânate de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, la propunerea ministrului Raluca Turcan.
Primarul Mihai Chirica a reamintit în discursul său că în ziua de 3 ianuarie 1859, într-una din sălile de la etajul imobilului în care funcţiona Muzeul de Istorie Naturală, s-a decis alegerea ca domn al Moldovei a colonelului Alexandru Ioan Cuza.
„Bucuria noastră a fost cu atât mai mare cu cât am inaugurat acest spaţiu în cadrul manifestărilor prin care celebrăm actul istoric de la 24 ianuarie 1859, întrucât în acest monument istoric s-a decis candidatura lui Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei, eveniment care a însemnat declanşarea procesului Unirii Principatelor Române şi preambulul creării Statului Naţional Unitar Român”, a afirmat primarul Chirica.
Fosta casă Rosetti, care este corpul A al Muzeului de Istorie Naturală, a fost construită în secolul XVIII şi este o clădire de patrimoniu.
Construit în stil neoclasic, cu boltă pentru trăsuri şi parter boltit pe arce, imobilul are faţada principală orientată spre o grădină cu stejari seculari, castani şi alte specii de arbori, precum şi un gingko biloba. Curtea a fost cândva Grădina Botanică a oraşului.
Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi a fost înfiinţat în 4 februarie 1834, fiind primul de acest fel din Principatele Române. Instituţia muzeală deţinea înainte de demararea lucrărilor de renovare şi reconsolidare peste 300.000 de exemplare din colecţiile de insecte, moluşte, amfibieni, reptile, păsări, minerale şi plante.
Interiorul clădirii este compus din biblioteca şi sala de conferinţe ale Societăţii de Medici şi Naturalişti, trei săli cu expoziţii de mamifere, două săli adăpostind colecţii ştiinţifice, o sală cu expoziţie de păsări, una cu expoziţie de nevertebrate inferioare, o sală cu expoziţie de nevertebrate şi insecte, o sală cu expoziţie mineralogie – paleontologie şi sala cu caracter istoric „Alexandru Ioan Cuza”.
Lucrările de reconsolidare şi modernizare a Muzeului de Istorie Naturală din Iaşi au fost demarate în 2019 şi derulate cu finanţare europeană, prin POR 2014-2020 – Axa prioritară 5, în valoare de circa 2,7 milioane de euro.
Preconizate iniţial că vor dura aproximativ doi ani, au vizat consolidarea imobilului prin sistemul confinării zidăriei cu stâlpişori din beton armat, realizarea unui spaţiu administrativ în podul imobilului prin amenajarea parţială a acestuia, restaurarea elementelor artistice încă păstrate pe faţade şi refacerea decoraţiunilor şi profilurilor ancadramentelor ferestrelor, a brâurilor interioare şi exterioare, precum şi modernizarea integrală a clădirii la nivelul finisajelor interioare, a finisajelor exterioare şi instalaţiilor.
Proiectul prevedea şi refacerea integrală a instalaţiilor, pentru asigurarea confortului personalului, dar şi a vizitatorilor şi utilizatorilor bibliotecii Societăţii de Medici şi Naturalişti şi crearea de condiţii optime de păstrare a exponatelor