@ Ministrul Sănătații, Nelu Tătaru a declarat ieri la Iasi că in baza acordurilor semnate cu Uniunea Europeana, Romania va beneficia de 3 tipuri de vaccin anti-Covid, unul bazat pe virus atenuat, unul bazat pe ARN si unul bazat pe proteine @ Nelu Tataru a mai prezentat si categoriile socio-profesionale care vor avea prioritate la vaccinare
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a declarat ieri la Iași că România va primi 4,6 la suta din fiecare tranșă de vaccinuri care va intra in Uniunea Europeana in baza acordurilor facute de Bruxelles cu producatori precum Pfizer, GlaxoSmithKline si Sanofi etc. Acesta a mai adaugat ca in lume un numar de 6 companii farmaceutice s-au angajat in producerea vaccinului. „In acest moment sunt 6 firme care au semnat acorduri cu Uniunea Europeana pentru a livra acest vaccin. Din aceste 6 avem trei firme care lucreaza pe ARN mesager, doua firme care lucreaza pe virus atenuat si o firma care lucreaza pe proteine. Toate cele 6 firme au un grafic de lucrari sunt in faza de autorizare. Noi vom primi 4,6 la suta din fiecare livrare care se va face lunar”, a declarat Nelu Tataru.
Vaccinul bazat pe virus atenuat este deja ”clasic” se introduc in organism virusi inactivi pentru a declansa reactia sistemului imunitar. Vaccinul pe baza de ARN (Pfizer): se introduce in organism un ARN mesager care sa induca celulelor sa ”puna la treaba sistemul imunitar”. Vaccinul pe baza de proteina (GlaxoSmithKline si Sanofi) combina tehnolgia vaccinului antigripal cu un supliment. Nelu Tataru a mai adaugat ca s-a constituit la nivel central un Comitet National de Coordonare a Activitatilor impotriva coronavirus s-a stabilit depozitul central pentru vaccinuri si depozitele din cele 6 regiuni. ”Suntem in etapa de cartografiere, fiecare segment de populatie este evaluat a fost si chestionat daca a fost de acord cu vaccinul. Nu ne putem imuniza decat in 2 feluri trecand prin boala sau cu ajutorul vaccinului. Va pot spune ca 82 la suta din medicii de familie vor sa se vaccineze. In spitalele care se lupta cu Covid 85 la suta din personalul medical vrea de asemenea sa se vaccineze”, a mai spus Nelu Tataru.
Acesta a adaugat ca vor avea prioritate la vaccinare, personalul medical, angajatii si pacientii din centrele medico-sociale, bolnavii din categoriile de risc dar si cei care ”asigura desfasurarea unei activitati normale, sunt si cei de la salubritate sunt si cei care asigura electricitatea, apa potabila” dar si cei care asigura ordinea publica (Politia, Armat etc). Dupa aceea „va intra la vaccinare populatia generala”, a mai spus Nelu Tataru.