S-a intors roata! Fostul primar Nichita executat silit de primarie pentru 30.000 euro

3198
Gheorghe Nichita
Gheorghe Nichita

@ Pe cand era primar semna documente prin care solicita executarea silita a celor care aveau datorii la bugetul local @ Zilele trecute insa, fostul primar al municipiului Iasi, Gheorghe Nichita a pierdut definitive procesul in care contesta procedurile de executare silita demarcate de primarie impotriva sa pentru recuperarea sumei de 129.930 lei @ Suma reprezinta o amenda primita de Nichita ca persoana pe cand era primar dar pe care si-a achitat-o din banii municipalitatii

Fostul primar al municipiului Iasi, Gheorghe Nichita va fi executat silit in urmatoarea perioada chiar de institutia pe care a condus-o timp de 12 ani in calitate de edil. Zilele trecute, Gheorghe Nichita a pierdut definitiv procesul in care contesta procedurile de executare silita demarate impotriva sa de Primaria Iasi si Directia de Finante pentru recuperarea sumei de 129.930 lei (vezi aici). Banii reprezinta o sanctiune financiara primita de Nichita ca persoana pe cand era primar dar pe care si-a achitat-o din bugetul local. Curtea de Conturi a constatat acest lucru dup ace a verificat municipalitatea odata cu plecarea lui Nichita din functia de primar si a dispus ca banii sa fie recuperati de la fostul edil.

Amendat pentru ca a dus cu vorba niste ieseni

Sanctiunea a fost aplicata dupa ce municipalitatea ieșeana a pierdut un proces cu o familie, care acționase in judecata administrația locala, deoarece nu-i eliberase la timp un certificat de urbanism. Astfel, Petru și Elena Lupu au intentat un proces impotriva lui Gheorghe Nichita, motivul fiind neeliberarea la timp a certificatului de urbanism și a autorizației de construcție pentru o cladire pe care doreau sa o ridice. Plângerea facuta de familia Lupu a facut obiectul dosarului civil nr. 9766/99/2013. In prima faza, Nichita a incercat sa se scuze, spunând ca exista posibilitatea comiterii unei erori cand, de fapt, Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) și mai toate documentele care țineau de Serviciul de Urbanism, erau blocate de fostul primar și de fostul arhitect șef, Tudor Vericeanu. Instanța l-a gasit vinovat pe Gheorghe Nichita și i-a aplicat acestuia o amenda reprezentând 20 la suta din salariul minim brut pe economie, pe zi de intârziere, pentru perioada 25 noiembrie 2010 si data emiterii certificatului 1684, adica 20 iunie 2013. Asa s-a ajuns la suma de 116.064 lei.

Nichita a incercat o smecherie

Dupa cum am precizat mai sus Nichita a contestat executarea silita aratand ca statul nu mai are de recuperate nici un ban deoarece suma ar fi fost achitata. ”La data de  24.07.2018, contestatorul a formulat cerere de modificare, acțiune solicitând instanței sa pronunțe o hotarâre prin care sa constate, in principal, nelegalitatea executarii silite insași și a tuturor actelor de executare intreprinse in cauza, implicit și asupra actului execuțional contestat, anularea titlului executoriu, respectiv și pentru motivul ca a intervenit stingerea creanței cu titlu de obligație fiscala restanta, solicitata de creditoare, iar in subsidiar, constatarea ca netemeinica, nelegala și lipsita de titlu executoriu pretinderea sumei de 116.064 lei, reprezentând debit și penalitați“, se arata in dosarul instantei.

Fiscul a aratat insa ca intr-adevar suma a fost achitata dar din bugetul local in contul Trezoreriei iar acum statul are misiunea de a recupera banii care se cuvin primariei. “Cu privire la susținerea contestatorului (Gheorghe Nichita-n.r) a faptului ca prin ordinul de plata nr. 1060/30.05.2014 a platit integral debitul datorat in suma de 129.930 lei, aceasta este eronata, deoarece suma a fost achitata de catre Municipiul Iași, iar la data de 10.08.2015 a fost restituita in contul Municipiului Iași, ca urmare a solicitarii acestei entitați, motivat de faptul ca nu datora aceasta suma”, a aratat Direcția de Finanțe.

Acesta este motivul pentru care Nichita a pierdut procesul.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.