O poveste de dragoste medievală la Festivalul „Zilele Cetății Neamț” 2024

874

@ Consiliul Județean Neamț și Primăria Târgu-Neamț, organizatorii acestui eveniment memorabil, au transformat stadionul din Târgu-Neamț într-un decor medieval autentic în perioada 29-30 iunie 2024

Într-o după-amiază de vară toridă, în inima vechiului Târg al Neamțului, voievodul Radu cel Frumos și Domnița Maria își luau rămas bun într-un cadru pitoresc. Voievodul, îmbrăcat în haine de culoarea smaraldului, era pregătit să plece spre bătălia de la Vodna, în timp ce Domnița Maria, cu ochii plini de lacrimi, îl săruta cu tandrețe, promițându-i că va aștepta întoarcerea lui victorios. Acest moment romantic și plin de emoție a fost recreat și trăit de participanții la Festivalul „Zilele Cetății Neamț – Pax inter Urbes” 2024, o celebrare grandioasă a istoriei și tradițiilor medievale.

De la această întâlnire nu a lipsit nici Ștefan cel Mare, care pe tăpșanul de lângă cetate a prefigurat elemente de pregătire ce au fost folosite în lupta de la Podul Înalt, în bătălia cu armata otomană condusă de Suleiman Pașa, beglerbegul Rumeliei.

Consiliul Județean Neamț și Primăria Târgu-Neamț, organizatorii acestui eveniment memorabil, au transformat stadionul din Târgu-Neamț într-un decor medieval autentic în perioada 29-30 iunie 2024. Festivalul a oferit vizitatorilor o incursiune captivantă în trecutul istoric al regiunii, unde cavaleri, domnițe și meșteșugari au readus la viață vremurile glorioase ale Evului Mediu.

Sâmbătă, 29 iunie, prima zi a festivalului, a debutat cu deschiderea târgului de meșteșuguri și produse tradiționale la prânz. Oferind o gamă variată de produse locale din Ținutul Zimbrului, târgul a fost un adevărat festin pentru simțuri. La ora 18:00, Parada Cetăților, a Ordinelor Cavalerești și a costumelor medievale a pornit de la sediul Primăriei Târgu-Neamț, îndreptându-se către stadion, unde la ora 19:00 a avut loc deschiderea oficială a festivalului. În curtea exterioară a Cetății Neamț, taberele medievale au oferit vizitatorilor ocazia de a interacționa cu actori și de a învăța despre viața în Evul Mediu. Atmosfera de sărbătoare a fost completată în Amfiteatrul din Târgu-Neamț de un recital susținut de artiști renumiți precum Ovidiu Lipan Țăndărică, Stelu Enache, Diana Bucșă și Fanfara 10 Prăjini, începând cu ora 20:00.

Duminică, 30 iunie, de la ora 15:00, curtea exterioară a cetății a găzduit reconstituirea istorică „Sobieski și românii”, un eveniment de neratat pentru pasionații de istorie. Pe tot parcursul zilei, târgul de meșteșuguri de pe stadion a continuat, oferind vizitatorilor posibilitatea de a achiziționa obiecte unice și autentice. Festivalul se va încheia în forță cu un recital al trupei Zdob și Zdub, programat la ora 20:00 în Amfiteatru.

Entuziasmul participanților a fost evident pe tot parcursul evenimentului. „A fost super tare să trag cu arcul și să văd toate armurile și armele medievale! M-am simțit ca un cavaler adevărat,” a declarat Tudor, un elev de clasa a VII-a. „Este o experiență extraordinară pentru copii și adulți deopotrivă. Am avut ocazia să ne conectăm cu istoria și să ne bucurăm de atmosfera de sărbătoare,” a adăugat Maria, mama lui Tudor.

Organizatorii – Consiliul Județean Neamț, Primăria Târgu-Neamț, Casa Culturii Ion Creangă și Complexul Muzeal Național Neamț – au reușit să creeze o adevărată sărbătoare a tradițiilor și culturii medievale, invitându-vă să descoperiți magia Evului Mediu în cadrul Festivalului „Zilele Cetății Neamț – Pax inter Urbes” 2024.

Sursa foto: Mihail Oprescu – pagina fb: link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.