@ Firma AA Agriculture Farm SRL a fost înșelată dupa ce i s-a vândut un teren de 50 hectare care fusese înstrăinat anterior unei alte persoane @ Practic terenul a fost vândut de două ori iar AA Agriculture Farm SRL s-a ales cu o pagubă de 114.000 euro @ După ce terenul a fost vândut a doua oară, o parte din bani au ajuns la Adrian Corduneanu @ În spatele acestei înșelătorii se află Constantin Ștefănucă, patronul Conacului Polizu din localitatea Maxut, comuna Deleni, județul Iași și procuratorul Cătălin Sandu și moștenitoarea Elena Rișcuția
AA Agriculture Farm SRL una dintre cele mai mari companii agricole din județul Iași se luptă în continuare în justiție (vezi aici) să recupereze suma de 114.000 euro, prejudiciul suferit după ce a fost înșelată cu vânzarea unui teren. Firma a plătit acești bani pentru o suprafață de 50 hectare care anterior fusese vândută unei alte persoane. În spatele acestei înșelătorii se află Constantin Ștefănucă, patronul Conacului Polizu, și procuratorul Cătălin Sandu și moștenitoarea Irina Rișcuția care între timp a decedat. Să reamintim ca Irina Rișcuția a moștenit conacul care se află acum la Ștefanucă. Aceasta a moștenit și suprafețe însemnate de pădure iar în această afacere este vorba despre faptul că Rișcuția, ajutată de Ștefănucă a vândut prin intermediul lui Sandu Cătălin și a lui Andrei Cărbune, o suprafață de 50 hectare teren, de două ori înșelând astfel firma AA Agriculture Farm SRL. ‘’Inculpatul Sandu Cătălin Gheorghiţă, în luna noiembrie 2013, s-a asociat cu inculpaţii, Rișcuția Irina-loana și Ștefănucă Constantin, pentru a-l mandata pe inculpatul Cărbune Andrei să identifice persoane interesate și să vândă acestora o suprafață de teren de 50 de hectare aflată, în mod comasat, pe raza județului Iași, deși cunoșteau cu toții că toate drepturile referitoare la acea suprafață de teren fuseseră cedate, definitiv și cu titlu oneros numitei M.N încă din anul 2011’’, se arată în rechizitoriu.
Ștefănucă, Sandu și Rișcuția au fost trimiși în judecată pentru initierea sau constituirea unui grup infractional organizat și înșelăciune. Anul trecut judecătorii ieșeni au constatat că faptele s-au prescris dar au disjuns dosarul astfel încât AA Agriculture Farm SRL să-și recupereze paguba pe cale civilă (vezi aici).
Banii au ajuns la Adrian Corduneanu
Interesant este că după realizarea acestei înșelătorii cea mai parte parte a banilor au ajuns la Adrian Corduneanu. ‘’Cei doi inculpați (Sandu și Andrei Cărbune-n.r) s-au deplasat la notar unde au încheiat cu AA Agriculture Farm SRL o promisiune de vânzare a celor 50 de hectare care fuseseră cedata în anul 2011. Suma convenită a fost de 114.000 euro, din care 25.000 euro au fost virați în contul inculpatei Rișcuția Irina Ioana, restul sumei 89.000 euro, echivalentul în lei, în contul concubinei inculpatului Cărbune Andrei, Tudor Irina. În aceiași zi, inculpatul Cărbine a retras din cont (era împuternicit) suma de 155.000 lei pe care i-a dat numitei Corduneanu Ramona (soția lui Corduneanu Adrian) în timp ce Sandu Cătălin Gheorghiță se afla în exteriorul filialei bancare împreună cu Corduneanu Adrian. În cont au rămas 160.000 lei. Având certitudinea că și acești bani urmează să-i fie luați, inculpatul Cărbune s-a adresat autorităților cu un denunț în care reclama fapte de amenințare și șantaj. Sesizând DIICOT Iași, cel mai probabil de conveniență cu Sandu Cătălin, sau cunoscând că denunțul nu este întemeiat pe fapte reale și s-a temut de consecințe nu a respectat instrucțiunile organelor de anchetă în organizarea flagrantului și a mai dat încă 20.000 lei suspectului Corduneanu Adrian însoțit de inculpatul Sandu Cătălin’’, se mai arată în rechizitoriu.
Procurorii au mai găsit în cont suma de 83.000 euro pe care au pus sechestru. Procurorii au arătat că Rișcuția nu putea sa realizeze această înșelătorie fără influența lui Ștefănucă. Inculpatul Ștefănucă era responsabil cu exercitarea influenței asupra inculpatei Riscuția Irina Ioana, determinarea si convingerea acesteia de a emite procuri inculpatului Sandu Cătălin Gheorgită sau celor pe care acesta îi interpunea, activitate desfășurată în scopul în scopul identificării de potențiali clienți interesați de achizitionarea imobilelor. De asemenea, pentru a întări încrederea în spusele inculpatului Sandu, acesta purta discutii cu reprezentanții clienților identificaţi de Sandu Cătălin Gheorgită, ulterior inducerii în eroare, în calitate de persoană de încredere si administrator al proprietăților inculpatei Riscutia Irina Ioan, în scopul mentinerii în eroare a acestora, în scopul de a-si asigura beneficiul’’, au mai arătat procurorii DIICOT.
Constantin MAZILU