Patronul unor supermarketuri ‘’înhățat’’ Ia Iași pentru fraudă cu fonduri UE. Prima condamnare în dosar

14881
avocata Sandra Gradinariu si Catalin Cristea-la Parchetul European Iași
avocata Sandra Gradinariu si Catalin Cristea-la Parchetul European Iași

@ Parchetul European urmează să-l trimită în judecată în perioada următoare pe Cătălin Cristea, patronul unor supermarketuri care a folosit acte false pentru a încasa nelegal fonduri europene în valoare de 8.176.031 lei @ Este vorba despre fonduri europene destinate reinserției persoanelor aflate în căutarea unor locuri de muncă @ Un angajat al Agenției de Ocupare a Forței de Muncă a recunoscut deja că l-a ajutat pe Cristea să obțină fondurile cu documente false și a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani și 10 luni de închisoare cu suspendare

Cătălin Cristea, patronul unor supermarketuri din județul Bacău, arestat împreună cu contabila și o altă angajată, în urmă cu mai bine de un an, de Parchetul European Iași, urmează să fie trimis în judecată pentru infracțiuni de fals și fraudă cu fonduri europene. Ghinionul lui Cristea este că trei inculpați din dosar au încheiat cu procurorii acorduri de recunoaștere a vinovăției ceea ce înseamnă că au admis faptul că lucrurile au stat întocmai cum au fost descrise de procurori. Astfel, primul acord de recunoaștere a vinovăției a fost încheiat de Giorgel Avram, funcționar la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă Bacău. Acesta a acceptat documentele false depuse de Cristea și oamenii săi pentru obținerea unor fonduri europene. ‘’În calitate de funcționar public a primit de la ceilalți inculpați înscrisuri constând în declarații pe propria răspundere sau cereri adresate AJOFM Bacău în conținutul cărora sunt menționate datele de identificare ale persoanelor care au fost înregistrate ca persoane în căutarea unui loc de muncă, a procedat la înregistrarea persoanelor ca fiind șomeri  apoi a emis dispoziții de repartizare a acestora în calitate de ucenici la societățile comerciale controlate de Cristea Cătălin , activități realizate fără ca persoanele meționate în conținutul înscrisurilor să se prezeinte la sediul agenției pentru a fi luate în evindență, fără ca persoanele să îi solicite înregistrarea ca șomeri și fără ca persoanele să îi solicite angajarea ca ucenic’’, se arată în actele de urmărire penală.

În baza acordului de recunoaștere Giorgel Avram a fost condamnat de Tribunalul Iași la o pedeapsă de 2 ani și 10 luni de închisoare cu suspendare (vezi aici). Firma lui Cristea, SC Avantgarde SRL deținea magazine în orașele Bacău, Onești, Târgu Ocna și în comuna Dofteana. Cristea a încasat subvenții număr total de 197 de ucenici și, deși deținea mai multe magazine în localitățile enunțate anterior procurorii au constatat că nu aveau ‘’capacitatea de a absorbi un număr impresionant de angajați în același timp, pe o perioadă atât de mare’’.

Un tun de 1,6 milioane euro

Să reamintim că împreună cu Cristea au fost arestate anul trecut și contabila sa, Tereza Grigoraș precum și  Petronala Ștefan-consultant pe fonduri europene. Prejudiciul calculate de procurorii europeni se ridică la circa 1,6 milioane euro. ‘’Activitatea infracțională a inculpaților Cristea Cătălin, Ștefan Petronela și Grigoraș Tereza s-a derulat începând cu anul 2019 până în anul 2022 și a avut ca scop obținerea în mod injust a unor sume de bani din fonduri europene nerambursabile și din fondurile publice naționale, anume s-au întocmit contracte de muncă  prin care  s-a atestat în mod nereal angajarea unor persoane în calitate de ucenici în cadrul societăților comerciale pe care  inculpatul Cristea Cătălin le-a controlat, cunoscând că prin proiectul „UNIT 5 RMD și RMPD – Ucenicie și stagii pentru șomerii non-NEET din regiunile mai dezvoltate și mai puțin dezvoltate”, se acordă sprijin financiar angajatorilor aferent încadrării în ucenicie la locul de muncă de șomeri non-NEET’’, se mai arată în actele de urmărire penală.

După cum am arătat și mai sus frauda nu se putea săvârși fără complicitatea unor funcționari de la agențiile județene sau locale de ocupare a forței de muncă. ‘’În perioada aprilie 2019 – iunie 2022 inculpații Cristea Cătălin, Ștefan Petronela și Grigoraș Tereza, ajutați și de alte persoane au folosit la agenții locale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) din județele Bacău și Neamț înscrisuri false, inexacte incorecte, înscrisuri prin care au fundamentat cererile de rambursare a cheltuielilor reprezentând subvenții plătite pentru derularea unor programe de ucenicie , obținând pe nedrept suma totală de 8.176.031 lei din bugetul asigurărilor sociale, din care a fost rambursată suma de 6.949.626 lei din bugetul Uniunii Europene”, au mai arătat procurorii.

Să mai precizăm că pentru fiecare persoană angajată fictive Cristea a încasat lunar 2080 lei.

Parchetul lui Kovesi face primele arestări la Iași. Patron de supermarketuri, fraudă cu fonduri UE

Constantin MAZILU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.