@ Procurorii Parchetului European Iași l-au trimis în judecată pe Cătălin Cristea, patronul unor supermarketuri din zona Moldovei pentru fraudă cu fonduri europene @ De asemenea au fost trimiși în judecată și complicii acestuia Petronela Ştefan, Tereza Grigoraş, Alina Cristea, Ioan Vişoiu, Valerica Moraru, Maria Lesnic, Gabriela Antal, Daniel şi Florentina Florea @ Prejudiciul estimat de procurori în acest dosar este de circa 8,8 milioane lei
Procurorii Parchetului European au finalizat dosarul în care în urmă cu doi ani au arestat mai multe persoane pentru fraudă cu fonduri europene. Astfel, în urmă cu două zile au fost trimiși în judecată Cătălin Cristea patronul lanțului de supermarketuri ‘’Central’’, din județul Bacău, Petronela Ștefan, patroana firmei de consultant care gestionat proiectul european dar si Tereza Grigoraș, contabila magazinelor dar și alți complici Alina Cristea, Ioan Vişoiu, Valerica Moraru, Maria Lesnic, Gabriela Antal, Daniel şi Florentina Florea. De asemenea, au fost trimise în judecată și firmele Avantgarde SRL, Avankron Grup SRL, Logic Crasnov SRL şi Avatar Antistress SRL. Să mai precizăm că unuii complici au încheiat cu procurorii acorduri de recunoaștere a vinovăției (vezi articolul repostat mai jos).
Fraudă cu fonduri pentru ucenici
Frauda a fost săvârșită în cadrul unui proiect care avea ca obiect specializarea ucenicilor și reîncadrarea șomerilor. În perioada aprilie 2019 – octombrie 2022, firma lui Cristea a beneficiat de o finanțare europeană alocată prin proiectul „UNIT 5 RMD și RMPD –Ucenicie și stagii pentru șomerii non-NEET din regiunile mai dezvoltate și mai puțin dezvoltate”, POCU/485/3/14/129163, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Supermarketurile lui Cristea primeau finanțare să deruleze un program de ucenicie, să preia șomeri inclusiv persoane din mediul rural sau care aparţin minorităţii romă să-i invețe meserie astfel încât acestora să li se mărească șansele de a se încadra pe piața forței de muncă. Pentru fiecare ucenic firma primea un ajutor financiar de 2.250 lei pe lună. Numai ca firma lui Cristea a incasat o buna parte din bani fara sa mai respecte să mai școlarizeze si ucenicii. Pentru a incasa banii acesta a prezentat un tabel cu semnăturile false ale unor persoane despre care Cristea a sustinut ca au facut ucenicie in magazine. ‘’ În perioada 2019 – 2021 a folosit cu rea credință înscrisuri inexacte la AJOFM Bacău din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă(ANOFM), beneficiară a proiectului ,,UNIT 5 RMD și RMPD – Ucenicie și stagii pentru șomerii non-NEET din regiunile mai dezvoltate și mai puțin dezvoltate”, cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, înscrisuri ce au fundamentat cererile de rambursare a cheltuielilor reprezentând subvenții plătite societăților pentru derularea unor programe de ucenicie pentru 67 de persoane’’, au aratat procurorii europeni.
Constantin MAZILU