Aproape 100 de ”pile” angajate la Socola risca sa fie date afara. DNA a cerut actele

16881

@ Zeci de noi angajati ai Spitalului Socola au  protestat ieri in parcarea de langa  corpurile administrative de frica ca-si vor pierde locul de munca @ Este vorba despre un numar de 91 de asistenti si infirmieri, angajati de fostul managar Gabriel Oprisanu, in decembrie 2019, in conditiile in care Ministerul Sanatatii a anulat concursul din cauza neregulilor si in plus  DNA Iasi a deschis un dosar de fraudare a selectiei respective de personal @ Institutul Socola a cerut in justitie suspendarea deciziei Ministerului Sanatatii de anulare a concursului dar cererea a fost respinsa si de aceea cei 91 de angajati se tem acum pentru locul de munca @ „O sa facem un audit sa vedem daca avem bani sa-i platim  in continuare pe acesti oameni. Daca nu o sa avem bani o sa le desfacem contractul de munca. Oricum in contract scrie ca contractul de munca poate fi desfacut in termen de 90 de zile cu o simpla notificare”, a spus Bogdan Saramet, noul manager de la Socola

Daca s-a dat spaga la concursul de angajare asistente si infirmieri la Institutul Socola de la sfarsitul anului trecut atunci mita le va iesi ”pe nas” atat celor care au dat-o cat si celor care au primit-o. Asta in conditiile in care intr-un mercurial al spagilor pentru angajare la Socola care circula ”pe surse” pentru cei interesati se vorbeste de zeci de mii de euro pentru un post de  asistent medical. Sugeram mai sus ca va iesi scandal mare de pe urma concursului finalizat in decembrie 2019 deoarece deja,  cele  91 persoane care au obtinut atunci un post la Socola se  tem pentru locul lor de munca si au protestat ieri in parcarea de langa corpurile administrative ale spitalului, adica nu departe de biroul managerului. Se cuvine sa precizam insa ca nu au iesit in curte numai dintre noii angajati ci unii cu vechime carora li s-a luat din leafa pentru a fi platiti si cei veniti ultimii. S-a procedat astfel deoarece, cele 91 de posturi nu au fost ”bugetate” de Ministerul Sanatatii, adica pentru plata salariilor nu s-au alocate si bani de la bugetul central si asta deoarece  concursul a fost anulat in urma unui raport de control intocmit de  Corpul de Control al Ministerului Sanatatii. Cu toate acestea managerul Gabriel Oprisanu, s-a incapatanat si a continuat concursul iar in decembrie 2019 a procedat la angajarea persoanelor respective.

Neregulile descoperite de Ministerul Sanatatii

Astfel, in urma anunțului publicat în luna august 2019, la nivelul Institutului s-a organizat un concurs de ocupare a posturilor vacante de asistenți medicali și infirmieri. După susținerea probei scrise, în urma sesizărilor referitoare la unele nereguli, procedura a fost suspendată. După susținerea probei scrise de către candidați și în timp ce concursul era suspendat, Corpul de Control al Ministrului Sănătății a efectuat un control care s-a finalizat cu un raport in care se indica ca respectiva selectie de personal trebuie anulata din cauza neregulilor. „Atât concursul organizat pentru ocuparea posturilor de asistenți medicali, cât și cel organizat  pentru ocuparea posturilor de infirmieri s-a desfășurat cu încălcarea prevederilor legale în domeniu respectiv a prevederilor HG nr.286/2011 respectiv: componența comisiilor de concurs și a comisiilor de soluționare a contestațiilor au fost modificate după data publicării anuntului, contrar prevederilor legale. Întocmirea subiectelor pentru proba scrisă s-a realizat cu încălcarea principiului confidențialității  reglementat priin art.21 din HG nr.286/2011 întrucât comisiile de concurs au stabilit subiectele în prezența candidaților, a observatorilor și supraveghetorilor”, se arată în raportul de control întocmit de Ministerul Sănătății, în noiembrie 2019.

In plus, dupa afisarea conditiilor de participare la concursul pentru selectia asistentilor medicali, in timpul selectiei a fost introdusa o conditie de vechime ceea ce este ilegal. „În cazul concursului pentru ocuparea posturilor de asistenți medicali anunțul de concurs a fost modificat după publicarea lui, conducerea unității sanitare inserând o condiție suplimentară pe care ar fi trebuit să o îndeplinească candidații ce urmau a fi încadrați în secția de îngrijiri paleative, respectiv să prezinte documente justificative pentru formarea sa profesională în termen de 12 luni de la semnarea contractului individual de muncă”, se mai arată în raportul Corpului de Control.

Proces pierdut. DNA a cerut raportul de control

Cu toate acestea, dupa cum s-a mai precizat, fosta conducere a spitalului a dispus reluarea probei de interviu in decembrie 2019 si angajarea unui numar de 91 de persoane. Fosta conducere a sperat ca vor primi in ajutor din partea justitiei in sensul ca vor reusi sa obtina in instanta anularea si suspendarea efectelor actului intocmit de Corpul de Control al Ministerul Sanatatii. Procesul prin care s-a cerut suspendarea a fost inregistrat la Curtea de Apel pe data de 20.12.2010 iar cererea spitalului a fost respinsa (vezi aici). Judecatorii au respins  cererea spitalului dearece au considerat ca nu este firesc sa interfereze cu ancheta demarata de DNA Iasi in legatura cu modul de organizare al acestui concurs. „În primul rând, Curtea reține că Raportul de control a fost întocmit și înaintat de Ministerul Sănătății organelor de cercetare penală, la solicitarea acestora, așa cum reiese din adresa depusă la fila 43 vol . II din dosar. Prin urmare, chestiunile de fapt constatate și prevederile legale apreciate ca fiind incidente urmează a fi evaluate în cadrul acestei cercetări, orice statuare anterioară a instanței de contencios administrativ cu privire la legalitatea derulării concursului de recrutare fiind de natură a impieta asupra anchetei în curs”, se arata in decizia Curtii de Apel.

De altfel, si Ministerul Sanatatii in calitate de ”parat” in procesul deschis de Spitalul Socola a cerut suspendarea judecatii pana la finalizarea anchetei DNA.  „Curtea constată că prin întâmpinarea depusă de Ministerul Sănătății s-a formulat o cerere de suspendare a judecății până la soluționarea dosarului penal nr. 73/P/2019  aflat pe rolul DNA – Serviciul Teritorial Iași”, au mai  aratat judecatorii.

 

Noul manager: „Daca n-o sa avem bani o sa le desfacem contractul de munca”

Contactat telefonic de jurnalistii Dezvaluirea.ro, Bogdan Saramet, noul manager al Institutului de Psihiatrie Socola a spus ca a luat de cunostinta de protestul noilor angajati, adaugand ca acestia vor ramane salariati ai unitatii medicale numai daca spitalul va avea bani sa-i si plateasca. „O sa facem un audit sa vedem daca avem bani sa-i platim  in continuare pe acesti oameni. Daca nu o sa avem bani o sa le desfacem contractul de munca. Ministerul Sanatatii a dispus anularea concursului si totusi in final au fost angajati. Este si o ancheta pe rol la DNA Iasi si din cate am inteles a fost inceputa urmarirea penala in Rem. Oricum in contract scrie ca contractul de munca poate fi desfacut in termen de 90 de zile cu o simpla notificare”, a spus Bogdan Saramet, noul manager de la Socola.

Constantin MAZILU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.