Prietenii unui judecător au scăpat de acuzaţiile de cumpărare de influenţă! Ar fi vrut să dea şpăgi către şeful închisorii! (EXCLUSIV)

647

@ Sentinţă-bombă, la Iaşi: prietenii unui judecător au scăpat de acuzaţii de cumpărare de influenţă @ Anchetatorii au spus că indivizii ar fi vrut să dea şpăgi către şeful închisorii @ Astfel, ieri, magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi au dispus încetarea procesului penal în cazul lui Constantin Dafin Nunucă, pentru cumpărare de influenţă, al lui Constantin Nunucă, Ionuţ Florin Pavăl, Neculai Nunucă, pentru complicitate la cumpărare de influenţă

Sentinţă-bombă, la Iaşi: prietenii unui judecător au scăpat de acuzaţii de cumpărare de influenţă! Anchetatorii au spus că indivizii ar fi vrut să dea şpăgi către şeful închisorii!

Aşadar, magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi au dispus ieri încetarea procesului penal în cazul lui Constantin Dafin Nunucă, pentru cumpărare de influenţă, al lui Constantin Nunucă, Ionuţ Florin Pavăl, Neculai Nunucă, pentru complicitate la cumpărare de influenţă, pe motiv că a intervenit prescripţia răspunderii penale.

„Instanţa dispune confiscarea specială de la inculpatul Nunucă Constantin Dafin a sumei de 25.000 de euro şi a sumei de 8.000 de lei”, au precizat miercuri, 24 iulie 2024, magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi.

Au scăpat de acuzaţia de trafic de influenţă!

Sentinţa emisă ieri nu este definitivă, aceasta putând fi contestată. Procesul celor patru indivizi a început pe 23 noiembrie 2017. Procurorii din cadrul DIICOT Iaşi i-au trimis atunci în judecată sub acuzaţiile amintite.

„În februarie 2015, în mod susţinut, inculpatul a promis, oferit şi dat bani (suma de 13.000 de lei) inculpatului (prin intermediul numiţilor), iar acesta din urmă a lăsat să creadă că are influenţă asupra numitului, directorul Penitenciarului, cu promisiunea că-l va determina pe directorul penitenciarului – în urma intervenţiei traficantului de influenţă – să îndeplinească unele acte contrare îndatoririlor de serviciu în sensul să-i ofere condiţii preferenţiale de detenţie numitului (tatăl cumpărătorului de influenţă, care se afla în executarea unei pedepse privative de libertate), în concret să îi acorde deţinutului regimul de executare deschis în loc de cel semi-deschis şi să îl includă în programe de muncă, în alte condiţii decât cele prevăzute de lege. După pretinderea sumei de bani în schimbul promisiunii mai sus precizate, inculpatul i-a dat/înmânat suma de 13.000 de lei, în ziua de 11.02.2015”, au afirmat oamenii legii.

Ce au mai spus anchetatorii ieşeni

Procurorii au mai susţinut că, începând cu luna martie 2015, în mod susţinut, inculpatul a promis, oferit şi dat sume de bani (3.000 de lei şi 1.000 de euro) şi bunuri (monede de aur, produse alimentare estimate la valoarea de 500 de lei: carne de curcan, vin), urmând ca persoana respectivă să îşi folosească influenţa asupra unui judecător din cadrul Curţii de Apel, în scopul determinării acestuia din urmă să îndeplinească un act contrat îndatoririlor sale de serviciu, respectiv să soluţioneze un dosar în favoarea unor cunoscuţi.

„Inculpatul le-a promis bani (suma de 40.000 de lei) martorilor, ambii avocaţi, la data de 19.02.2015 şi ulterior, reiterând promisiunea la data de 20.02.2015, martorului (acesta având o relaţie de concubinaj cu fiica unui magistrat), pentru ca aceştia să îşi folosească influenţa asupra judecătorului (care era în momentul respectiv la Curtea de Apel şi făcea parte din completul ce urma să soluţioneze contestaţia în anulare), în scopul determinării acestuia din urmă să îndeplinească un act contrat îndatoririlor sale de serviciu, respectiv să soluţioneze dosarul aflat pe rolul Curţii de Apel Iaşi în favoarea contestatarilor.

Pe de altă parte, începând cu luna martie 2015, un alt inculpat 1-a sprijinit moral pe numitul, întărindu-i acestuia rezoluţia infracţională, indicându-i cum să procedeze şi dându-i acestuia acceptul să folosească banii familiei pentru ca acesta din urmă, în mod susţinut, să promită, să ofere şi să dea numitului (direct) diverse sume de bani şi bunuri pentru sine, urmând ca acesta să îşi folosească influenţa asupra judecătorului.

Mai mult, un alt inculpat, după o înţelegere prealabilă, în cursul lunii februarie 2015, 1-a ajutat pe primul inculpat să comită infracţiunea de trafic de influenţă prin aceea că a lăsat să creadă cumpărătorului de influenţă că l-ar cunoaşte pe funcţionarul public care ar fi îndeplinit actul, iar ajutorul inculpatului (complicelui), în calitate de agent principal de Poliţie, despre numele directorului Penitenciarului, despre care se ştia că a fost şi directorul Penitenciarului Bacău (unde inculpatul îşi desfăşoară activitatea de agent de Poliţie), despre modalitatea de executare a pedepselor, regimul de muncă din penitenciar etc.

Traficantul de influenţă a pretins de la numitul, ce este cumpărătorul de influenţă, suma de 13.000 de lei, lăsând să creadă că are influenţă asupra numitului, ce era directorul Penitenciarului, cu promisiunea ca-l va determina pe acesta din urmă să îndeplinească unele acte contrare îndatoririlor de serviciu, în sensul să-i ofere condiţii preferenţiale de detenţie numitului (tatăl cumpărătorului de influenţă, care se afla în executarea unei pedepse privative de libertate), în concret să îi acorde deţinutului regimul de executare deschis în loc de cel semi-deschis şi să îl includă în programe de muncă, în alte condiţii decât cele prevăzute de lege”, au subliniat anchetatorii ieşeni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.