@ Prima parte din Dosarul „Flux” a ajuns din nou pe mesele judecătorilor @ Astfel, un nou acord de recunoaştere a vinovăţiei a fost încheiat de funcţionarul pubic Gabriel Ghergheşanu cu procurorii @ Amintim că primul acord a fost întors din drum chiar la cererea funcţionarului, care a sesizat că, pentru una dintre acuzaţii, a intervenit prescripţia răspunderii penale
Prima parte din Dosarul „Flux” a ajuns din nou pe mesele judecătorilor ieşeni! Aşadar, recent, un nou acord de recunoaştere a vinovăţiei a fost încheiat de funcţionarul pubic Gabriel Ghergheşanu cu procurorii. Primul termen al dosarului a fost stabilit pentru data de 29 octombrie 2024.
Amintim că primul acord a fost întors din drum chiar la cererea funcţionarului, care a sesizat că, pentru una dintre acuzaţii, a intervenit prescripţia răspunderii penale.
Prima parte din Dosarul „Flux”, pe mesele judecătorilor
Initial, funcţionarul a recunoscut totul, dar a făcut apel mai apoi! Gabriel Ghergheşanu a fost condamnat de Tribunalul Iaşi la 2 ani, 2 luni si 20 zile de închisoare, cu suspendare, pentru fals intelectual în formă continuată (3 acte materiale) şi complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit.
Prima sentinţă nu era definitivă, aceasta fiind contestată chiar de către Ghergheşanu. Procesul functionarului public a început pe data de 8 mai 2023. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus atunci trimiterea la instanţă a acordului de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu Ghergheşanu.
Procurorii anticorupție au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției a acestuia, la data faptei funcționar public în cadrul U.A.T. Municipiul Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual în formă continuată și complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit.
Ce au spus procurorii anticorupţie
Reprezentanţii DNA Iaşi au subliniat că, separat, au dispus trimiterea în judecată, a lui Gabriel Harabagiu, la data faptelor viceprimar al municipiului Iași, pentru fals intelectual și abuz în serviciu, Mihai Chirica, la data faptelor și în prezent primar al municipiului Iași, pentru complicitate la fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu și fals intelectual în formă continuată (două acte materiale), Anca Nora Brânduşescu, arhitect-șef al municipiului Iași și șefă a Direcției de Arhitectură și Urbanism, pentru fals intelectual și abuz în serviciu, Mariana Popa, registrator în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași, pentru abuz în serviciu, dar şi SC Flux SRL și administratorul societății, fiecare pentru complicitate la fals intelectual și complicitate la două infracțiuni de abuz în serviciu.
„In exercitarea atribuțiilor de înlocuitor al primarului, inculpatul Harabagiu Gabriel Vasile, la acea dată viceprimar al municipiului Iași, beneficiind de ajutorul primarului Chirica Mihai, ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii și prin atestarea unor împrejurări contrare realității, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași.
Blocul ar fi fost construit și intabulat ilegal de către SC Flux SRL, cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație, iar suprafața imobilului este mai mare decât cea din autorizație fiind încălcat planul urbanistic zonal. La emiterea documentelor în condiții de nelegalitate ar fi participat și inculpata Brândușescu Anca-Nora, la acea vreme arhitect șef al municipiului Iași.
Intabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi efectuat în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcției, datat 10.10.2018, emis de municipiul Iași. Cu privire la certificatul respectiv, din materialul probator administrat în cauză ar fi rezultat existența, pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcției, a 3 (trei) variante diferite din punct de vedere al conținutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având același număr de înregistrare și aceeași dată.
Astfel, pe baza certificatului emis de primărie, inculpata Popa Mariana, în calitate de registrator în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași, ar fi admis cererea de intabulare (la data de 27 decembrie 2018) cunoscând că documentele care o însoțeau nu reflectă situația reală a imobilului și că, în mod legal, această cerere ar fi trebuit respinsă, așa cum aceeași inculpată o făcuse de altfel făcut-o anterior (la data de 23 octombrie 2018).
Emiterea certificatului de atestare a creat, pentru societatea beneficiară SC Flux SRL, posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară și de a proceda la vânzarea apartamentelor din respectivul imobil, cu obținerea de foloase necuvenite”, au spus reprezentanţii DNA Iaşi.
Gabriel Gherghesanu a făcut apel
Dupa prima sentinta, Gherghesanu a facut apel. Acesta a solicitat respingerea acordului de recunoaştere a vinovăţiei în modalitatea în care era întocmit şi restituirea cauzei către procuror.
În esenţă, functionarul a solicitat să se constate că, în cazul infracţiunii de fals intelectual, termenul de prescripţie este de 5 ani. Prin urmare, termenul de prescripţie ar fi început să curgă la data de 11.10.2018, fiind împlinit la data de 11.10.2023, dată la care a intervenit prescripţia răspunderii penale, moment la care dosarul se afla în plină desfăşurare la prima instanţă. Judecatorii din cadrul Curtii de Apel Iasi i-au dat dreptate, iar cauza s-a intors la procurori. Acum, dosarul a revenit la instanta.