@ Primăria Iași a cerut magistraților de la Judecătoria Iași să pronunțe o hotărâre care să-i permită demolarea blocului construit ilegal de așa-zisul dezvoltator Constantin Măzărianu în zona Moara de Vânt @ Măzărianu a ridicat un bloc cu autorizație de casă și a vândut apartamentele încasând avansuri @ Primăria a descoperit ilegalitatea, i-a aplicat o amendă iar acum vrea să-l demoleze @ Măzărianu se află în aceiași situație și cu blocurile pe care le-a ridicat în zona Copou-municipiul Iași și în localiatea Bârnova
Un număr de 17 familii care au plătit avansuri pentru cumpărarea unui apartament în blocul ridicat de așa-zisul dezvoltator Constantin Măzărianu, în zona Moara de Vânt s-ar putea alege cu o gaură imensă în buget, pentru o bună perioadă de timp. Asta deoarece municipalitatea ieșeană s-a adresat instanței de judecată pentru a obține o hotărâre judecătorească în vederea demolării acestui bloc (vezi aici). Măzărianu a construit acest bloc prin intermediul firmei sale, SC Juz Construct SRL, aflată acum în insolvență. Administratorul judiciar al firmei a notificat deja clienții care au plătit avansuri să nu mai achite diferența de preț deoarece blocul riscă să fie demolat. ‘’Având în vedere litigiul și faptul că exista riscul ca instanța să dispună demolarea etajului 3, debitoarea a fost somată să sisteze lucrările de finalizare a blocului, iar administratorul judiciar a sistat demersurile de notificare a promitenților-cumpărători cu privire la diferența de preț ce o au de plătit, diferență rezultată în urma evaluării celor 17 de apartamente, și, respectiv, semnarea actelor aditionale de prelungire a promisiunilor de vânzare până la soluționarea definitivă a litigiului’’, se arată într-un raport al administratorului judiciar.
A ridicat un bloc în loc de casă
Lichidatorul se exprimă cu eleganță sperând că instanța va demola numai etajul 3, în ideea ca judecătorul va lua în calcul doar faptul că s-a construit un nivel în plus față de autorizația inițială. Ori, Dezvăluirea.ro a arătat în mai multe rânduri, în edițiile anterioare că întreg imobilul este ridicat ilegal. Astfel, pentru terenul în suprafață de 1.068 mp a fost emisă în anul 2017 autorizația de construire nr.348 din 28.04.2017. Acest document autorizează construirea unei case cu un regim de înălțime D+P+M adică demisol, parter si mansardă cu un procent de ocupare a terenului de 25 la sută din 1.065 mp. Adică clădirea ar fi trebuit să aibă o talpă la sol de 250 metri. Autorizația a fost emisa in beneficiul unor persoane fizice de la care Măzărianu a cumpărat terenul. În schimb Măzărianu a ridicat ilegal un bloc cu 5 niveluri P+4E.
Problemele de la celelalte blocuri
De asemenea, am mai arătat că blocurile ridicate de Măzărianu în localitatea Bârnova sau în municipiul Iași în Copou au probleme similare. Pentru blocurile din Bârnova, prefectul a cerut anularea autorizației de construire iar instanța a aprobat cererea. Recent, Juz Construct SRL obținut de la Primăria Bârnova un certificat de urbanism de intrare în legalitate, urmând să vadă dacă poate convinge și celelalte instituții să-și dea avizul pentru obținerea unei autorizații de intrare în legalitate. În ceea ce privește blocul din Copou, de pe strada Antonin Ciolan acesta se află la stadiul de fundație. Măzărianu nu poate obține autorizație deoarece terenul pe care vrea să construiască nu are cale de acces. Și pentru blocurile din Bârnova și Copou, firma lui Măzărianu a încasat avansuri de la clienți.
Țeapă imobiliară de proporții. Apartamente vândute într-un bloc cu autorizație de casă
Constantin MAZILU