Procurorul general Vasile Chifan la sfârșit de mandat. ‘’De la Iași, am revoluționat sistemul judiciar’’

2501
Vasile Chifan
Vasile Chifan

@ De la 1 ianuarie 2025, județele Iași și Vaslui vor avea un nou procuror general @ În această perioadă CSM desfășoară concursul pentru ocuparea postului și potrivit unor surse deja s-au înscris trei candidați @ Vasile Chifan a fost timp de 7 ani procurorul șef al secției de urmărire penală, iar de 6 ani este procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași @ Prezentăm maijos rezumatul unei discuții purtate de jurnaliștii Dezvăluirea.ro cu prim-procurorul Vasile Chifan, sinteza unui bilanț al acestuia în fruntea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași @ Vasile Chifan a spus că una dintre cele mai importante realizări ale mandatului său se referă la modul în care sunt anchetate de procurori în prezent anumite accidente rutiere în sensul că la cele mai grave, încadrarea juridică nu rămâne la ucidere din culpă, cel vinovat răspunde pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat

Vineri 22 august a fost ultima zi în care s-au putut depune candidaturile pentru ocuparea funcției de procuror general în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași. Mandatul actualului procuror Vasile Chifan expiră la 1 ianuarie și nu mai poate fi prelungit. Potrivit unor surse, s-au înscris în cursă, procurorul general adjunct Mihaela Laura Pamfil, Mihaela Apostol și Lucian Mitrică. Informația nu a fost confirmată oficial. Vasile Chifan ocupă de 6 ani funcția de procuror general (pentru județele Iași și Vaslui) și susține că în mandatul său a avut două mari realizări, una profesională în materia judiciară și una managerială.

S-a schimbat practica privind anchetatea accidentelor rutiere

În ceea ce privește bilanțul profesional, Vasile Chifan ne-a amintit faptul că Iașul a dat startul cu privire la schimbarea modului de abordare în anchetarea accidentelor rutiere. Pentru prima dată în România într-un dosar în care s-a anchetat un accident rutier cu victime, autorul a răspuns pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat și nu pentru ucidere din culpă așa cum se proceda până atunci. ‘’Am schimbat practica la nivel național privind modul de abordare a accidentelor rutiere cu victime. După accidentul din Podu Roș (în anul 2017 Claudiu Marian Paşnicu a trecut de trei ori pe roșu și a ucis doi soți-n.r) am schimbat încadrarea din ucidere din culpă în omor calificat. A fost o premieră, judecătorii au păstrat încadrarea noastră, în cazul nostru autorul accidentului a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. Practica a fost preluată la nivel național, vezi cazul lui Mario Iorgulescu. În Anglia dacă te urci băut la volan și a făcut un accident mortal, primești condamnare pe viață ’’, a spus Vasile Chifan.

Parchetele vor avea un nou sediu în anul 2025

În ceea ce privește împlinirea pe plan managerial Vasile Chifan s-a referit la faptul că începând de anul viitor parchetele ieșene vor avea un nou sediu, de 5 ori mai mare decât cel actual. ‘’De asemenea  cea de a doua realizare a mea este pe plan managerial. Parchetele din Iași vor avea un nou sediu, cel din Copou. Noua clădire are o suprafață desfășurată de vreo 10.000 mp, investiția ajunge la aproape 25 milioane euro, finanțarea fiind asigurată prin Compania Națională de Investiții. Demersurile au fost începute de fostul procuror general, Florin Cășuneanu, lucrările au demarat în urmă cu un an și jumătate iar la jumătatea anului viitor vor fi finalizate. În noua clădire se vor muta Parcheutul de pe lângă Judecătoria Iași, Parchetul de pe lângă Tribunal și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași. Gândiți-vă că această clădire în care funcționăm acum are 1.900 mp. Noua clădire are 10.000 mp. Suprafața utilă pentru activitatea procurorilor va fi de circa 6.400 mp’’, a adăugat Vasile Chifan.

‘’Observ o degradare a siguranței persoanei’’

Începând de la 1 ianuarie Vasile Chifan se va retrage din activitate și crede că în viitor, procurorul general și sistemul judiciar în ansamblu ar trebuie să acorde prioritate unor măsuri privind siguranța persoanei. ‘’ Lucrurile acolo în stradă se întâmplă altfel, noi suntem în slujba cetățeanului nu trăim într-o bulă a magistraților, procurorul trebuie să se raporteze la ceea ce se întâmplă în stradă. Noi am pus pe masa judecătorilor această problemă a accidentelor rutiere grave. Recomand abordarea mai agresivă, nici curajoasă, când aud de procuror curajos…n-ai cum să fii procuror curajos, ești procuror și gata, trebuie să-ți faci treaba, cred că ar trebui să concentrăm mai mult pe siguranța în stradă cu două puncte: unu mă refer la nebunii din trafic și doi vreau ca și copilul meu să iasă pe stradă fără să se teamă că va fi lovit de vreun infractor. Siguranța este una dintre nevoile primare ale omului. Eu observ o degradare a siguranței persoanei atât în trafic cât și pe stradă. Poliția și celelalte instituții cu atribuții trebuie să fie mult mai implicate. Copilul trebuie să aibă siguranță atunci când a trecut strada. Că a făcut unul  o evaziune fiscală, îl va prinde statul îi va lua banii, chestiunea asta este departe, dacă-mi permiteți să mă exprim așa, noi trebuie să ne cocentrăm acum pe siguranța cetățeanului. Ne trebuie pedepse mult mai aspre pentru cei care se urcă băuți sau drogați la volan, pentru cei care provoacă accidente rutiere grave. Te-ai urcat băut la volan și ai ucis  o persoană,  să primești o pedeapsă de la 10 la 20 de ani’’, a adăugat procurorul general.

Dosarul soțului șefei Curții de Apel mușamalizat grosolan. Crișu și Rădeanu au demolat ilegal o casă monument

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.