Razboi de milioane de euro in Green Park. Doua blocuri nou-noute au disparut din acte

4119

@ Dupa ce a platit 8 milioane de euro pentru cele 6 blocuri finalizate din Green-Park (Tatarasi), compania turcului Gunay Doga, Inter Doga vrea sa obtina si cele 2 blocuri aflate in constructie @ Inter Doga sustine ca a construit din fonduri proprii blocurile respective in baza unui contract de antrepriza pe care l-a avut cu primul „dezvoltator” al cartierului acum in faliment Future Investitii Imobiliare SRL

O afacere in care simpli cetateni care au dat avansuri pentru locuinte au fost pacaliti iar bancile, ”investitorii” si dezvoltatorii au avut numai de castigat. Desi a platit pe 8.12.2017 nici mai mult nici mai putin decat 8 milioane de euro pentru cele 6 blocuri finalizate din Green Park (blocurile B3, B4, B5, B6, B7 si B14) compania turcului Gunay Doga si anume Inter Doga SRL vrea sa obtina si cele doua blocuri aflate in constructie si de aceea a deschis in justitie mai multe procese. Inter Doga, care a fost inca de la inceput din anul 2007 in Afacerea Green Park sustine ca ar trebui sa fie proprietarul de drept al celor doua blocuri deoarece le-a construit din fonduri proprii chiar daca potrivit contractelor beneficiarul direct al constructiilor era dezoltatorul si anume Future Investitii Imobiliare SRL. Pentru a dobandi dreptul de proprietate asupra celor doua blocuri Intee Doga a descis o serie de procese in justitie chemand in judecata firma Future Investii Imobiliare SRL reprezentata acum prin lichidator si anume Maestro SPRL si Banca Romaneasca SA si National Bank of Greece- sucursala Londra, cele doua entitati bancare care au finantat construirea acestui cartier de blocuri. Pentru construirea acestui cartier Future Investitii Imobiliare a contractat de la Banca Romaneasca doua credite unul in valoare de 6 milioane euro la data de 12.03.2007 si unul in valoare de 20 de milioane euro la data de 20.07.2007. Dupa aceea Banca Romaneasca a cesionat drepturile sale catre National Bank of Greece- sucursala Londra. Cand a demarat construirea acestui cartier Inter Doga avea calitatea de antrepronor incheind in acest sens cu Future Investitii Imobiliare SRL un contract in data de 14.10.2009.
Razboi cu lichidatorul

Cele doua blocuri aflate in disputa respectiv B 10 este construit in proportie de 85 la suta iar B9 ridicat in procent de numai 5 la suta (fundatie). Lichidatorul firmei Future Investitii Imobiliare si anume Maestro SPRL sustine ca cele doua blocuri aflate in constructie ar trebui sa ramane in patrimoniul firmei falimentare si sa fie vandute la licitatie pentru plata creantelor ramase neachitate. Pe de alta parte Inter Doga a aratat in procesele deschise ca blocurile ar trebui sa fie in proprietatea sa deoarece Future Investitii Imobiliare SRL nu le-a achitat, adica nu a platit lucrarile de construire conform contractului. Inter Doga ar avea de recuperat aproape 2 milioane euro, contravaloarea lucrarilor de constructie realizate la cele doua blocuri. ”La data deschiderii procedurii insolventei, erau finalizate si predate catre investitor (Future Investitii Imobiliare SRL blocurile B3, B4, B5, B6, B7 si B14, lucrarile de constructie la blocul B10 se aflau intr-un stadiu avansat (85%), iar lucrarile de constructie la blocul B9 erau intr-un stadiu incipient (5%).Valoarea fara TVA a lucrarilorde constructii la blocurile B9 si B10 executate de antreprenor (Inter Doga – n.r) si neachitate de investitor pana la data intrarii sale in insolventa se cifreaza la 1.780.907,25 euro, din care 1.630.982,25 euro la B10 si 149.925 euro la B9”, sustin reprezentantii Inter Doga.

„Vrem sa terminam blocurile”

Deja Inter Doga a obtinut la Curtea de Apel Bucuresti o sentinta prin care s-a dispus scoaterea celor doua blocuri din patrimoniul Future Investitii Imobiliare SRL si asta deoarece nu s-a putut dovedi ca dezvoltatorul a devenit proprietar. In prezent Inter Doga se lupta la Tribunalul Iasi sa obtina superficia asupra terenurilor si astfel sa-si poate manifesta posesia asupra celor doua blocuri. „Scopul este de a continua executia proiectului „Green Park Iași” din punctul in care a fost stopat in urma cu 6 ani, astfel incât la final acest ansamblu rezidential sa capete forma și utilitatea urbanistica pentru care a fost conceput, ceea ce implica reluarea grabnica a lucrarilor la blocurile B9 și B10, imobile aflate intr-un stadiu avansat de degradare. Pentru emiterea autorizatiilor de constructie este insa necesara pronuntarea unei hotarâri judecatorești prin care sa ni se constate dreptul de superficie, in calitate de proprietari ai constructiilor, asupra terenului de sub constructi”, a mai aratat Inter Doga in cererea adresata judecatorilor.

Teapa pentru oamenii simpli

Conform lichidatorului, licitatia pentru vanzarea celor 6 blocuri deja construite si a suprafetei de teren de aproape 5 hectare (mai exact 48.307 mp) si care au fost adjudecate de Inter Doga a avut loc pe data 8.12.2017 si a fost adjudecata de SC Inter-Doga SRL. Conform documentelor au fost vandute un numar total de 181 de apartamente, situate in toate cele 6 blocuri, 15 garaje si 194 de boxe si mai multe parcari subterane. SC Inter-Doga SRL a platit pentru teren si celelalte bunuri imobile mentionate anterior suma de 8.003.149 euro. din cei 8 milioane euro, simpli cetateni adica cele peste 100 de persoane fizice care au achitat avansuri pentru apartamente si nu au primit nimic nu au obtinut nici un leu, banii fiind impartiti de „cei mari”. Simplii cetateni figureaza si astazi in tabelul creditorilor la categoria ”creantelor chirografare” adica care vor fi platite la sfarsit daca vor mai fi ceva bani. Din cei 8 milioane euro Banca Nationala a Greciei reprezentata de Banca Romaneasca a primit 16.352.435 lei adica 3,6 milioane euro iar Banca Romaneasca a primit 18.982.046 lei adica 4,2 milioane euro. Cu diferenta de bani au fost achitate o serie de facturi si s-a platit onorariul lichidatorului care este de 1.051.201 lei la care s-au adaugat inca 23.000 si inca 1.000 euro reprezentand alte servicii”. In momentul in care a dat faliment SC Future Investitii Imobiliare SRL avea datorii totale de 112.159.237 lei adica circa 24,3 milioane euro iar creditorii garantati sunt Banca Nationala a Greciei-6,059 milioane euro, Banca Romaneasca SA- circa 8 milioane euro, Inter Doga SRL-66.927.040 lei. Future Investitii Imobiliare SRL a intrat oficial in insolventa la data de 14.06.2012 in urma cererii depuse de Banca Romanesca SA.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.