@ Fondurile Universitatii de Medicina si Farmacie Iasi sunt cheltuite pur si simplu in bataie de joc @ Astfel, UMF Iasi a cumparat un detector de metale, un instrument pe care amatorii il folosesc la descoperirea unor comori ascunse sub pamant @ Nu se stie de ce a aprobat rectorul Viorel Scripcariu aceasta achizitie @ Cert este ca UMF a cheltuit baniii, a cumparat detectorul si dupa aceea a venit Politia si l-a confiscat @ Asta deoarece UMF Iasi nu avea autorizatie conform Legii pentru acest detector
UMF Iasi in prezent sau despre cum se cheltuie in bataie de joc banii unei institutii de stat in cazul de fata o universitate. Astfel, Universitatatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa condusa de rectorul Viorel Scripcariu a achizitionat un detector de metale marca Boch iar pentru ca nu avea autorizatia de detinere, conform Legii, acesta a fost confiscat de Politie. Aceste detectoare de metale sunt folosite de regula de vanatorii comorilor ascunse sub pamant. Pentru ca statul sa aiba un control asupra bunurilor gasite si care ar trebui sa intre conform Legii, in patrimoniul cultural national, detectoarele de metale au un regim special aflat sub controlul Politiei. Mai exact, orice persoana fizica sau juridica care detine un detector trebuie sa se inregistreze la Politie si a obtina si o autorizatie pentru utilizarea acestuia.
Sa ne jucam cu detectorul la UMF
Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T.Popa din Iasi a achizitionat prin procedura ”cumparare directa”, prin SEAP (site-ul electronic de licitatii publice) un detector de metale Boch GMS 120 Profesional. Suma platita pentru detectorul cumparat de la Eurotech a fost 376,26 lei insa pentru a obtine autorizatiile UMF trebuia sa achite nici mai mult nici mai putin decat 200.000 lei. Achizitia a fost facuta la data de 21.11.2017 iar detectorul de metale a ajuns la UMF Iasi a doua zi pe 22 noiembrie. Politia afla de aceasta achizitie nedeclarata si la 5 februarie 2018 confisca detectorul si sanctioneaza UMF cu avertisment in conditiile in care putea sa aplice si o amenda de pana la 75.000 lei. Desi achizitia fusese facute in noiembrie 2017, UMF Iasi a depus la IPJ Iasi cererea de autorizare abia pe 25 ianuarie 2018 deci dupa cateva luni. Rectorul UMF Iasi nu a raspuns apelurilor telefonice ale jurnalistilor Dezvaluirea.ro pentru a ne spune de ce avea nevoie UMF Iasi de un detector de comori.
Taxa pentru ”jucarica”, vreo 45.000 euro
Cert este ca la UMF se intentiona sa se merga mai departe cu aceasta intreprindere aberanta. Astfel, UMF Iasi a contestat decizia Politiei si a aratat, in baza cererii depuse pe 25 ianuarie ca voia sa se autorizeze. Insa Politia a trasmis UMF Iasi ca taxa de autorizare pentru persoane juridice este de 200.000 lei adica vreo 45.000 euro, suma pe care Scripcariu era pregatit sa o achite din banii universitatii. Pana la urma UMF a pierdut toate contestatiile inclusiv cele depuse in justitie si a ramas fara detector. Banii s-au dus pe Apa Sambetei. Totusi de ce avea nevoie Scripcariu de un gasitor de comori? O fi ascuns el sau cei de la UMF ceva valoros prin pamant, niste cocosei de aur si nu mai tin minte locul. Sau poate are legatura cu faptul ca nora sa Sadyie Winkler Ioana a mostenit recent cateva hectare in Bucium in spate la Onyx si terenul trebuie ”curatat” inainte sa fie vandut? Nu putem sti ca nici Scripcariu nu vrea sa ne spuna. Intr-o editie anterioara (vezi aici) am aratat ca Scripcariu era preocupat de incinerare in postul Pastelui. Anterior a cumparat un detector de metale si voia sa mai cheltuie 45.000 euro pentru autorizatie. Atat de mare a ajuns plictiseala in birourile de la Rectorat?