Revoltă în UMF Iași! Caracatița neamurilor a pus stăpânire pe sistemul de promovare și salarizare

4354
proteste UMF Iasi
proteste UMF Iasi

@ Noua grilă de evaluare și promovare a cadrelor didactice din UMF Iași a stârnit nemulțumiri majore printre angajații instituției de învățământ superior @ Noile criterii îi așează pe tinerii care vor să promoveze la mâna șefilor, a profesorilor care au umplut deja universitatea cu rude, fii, fiice, nepoate și nepoți @ Mihaela Donciu, cadru didactic a solicitat în instanță suspendarea hotărârii Senatului de aprobare a noilor criterii de evaluare și promovare

Caracatița neamurilor din UMF Iași a impus un sistem de evaluare a cadrelor didactice care nu oferă nimănui posibilitatea să promoveze dacă nu se află în grațiile ‘’dinozaurilor’’ adică a profesorilor care au umplut universitatea cu rude, fii, fiice, nepoate și nepoți. Sunt mulți nemulțumiți dar din lașitate aceștia se limitează doar să șușotească pe la colțuri. Un singur cadru didactic a avut și curajul să atace în justiție noile criterii de evaluare și promovare din UMF Iași. Este vorba despre Mihaela Dora Donciu, asistent universitar în cadrul Facultăţii de Medicină, Departamentul medicale II, specialitatea Nefrologie. Mihaela Donciu a cerut în justiție suspendarea Hotărârii Senatului UMF Iași nr.25/2024 privind aprobarea noilor criterii de evaluare (vezi aici). Aceasta a arătat că noile criterii sunt pur subiective. ‘’În capitolul II al grilei, activitate de cercetare se regăesc 16 criterii de evaluare, din care primele 7 criterii vizează tot activitate publicistică, publicarea de articole; urmate de criteriile 8-10 ce vizează participarea în proiecte; criteriile 11-12 brevete de invenţie; şi criteriile 13-16 cu activitate de membru în comisii – a apreciat că, în realitate, este activitate didactică şi nu de cercetare şi teze de doctorat, de asemenea. Pentru a participa în echipe de cercetare şi/sau de redactare a unor cărţi, articole, tot in mod subiectiv, şeful ierarhic este cel care decide cooptarea, pentru că este notoriu că pentru a redacta, ca unic autor o carte, de exemplu, este aproape imposibil, la fel şi pentru articole ce trebuie şi publicate; totodată, în domeniul medical astfel de lucrari se concep în baza unei cercetări prealabile, în echip – munca în echipă fiind, de altfel, încurajată şi promovată de principiile UMF-ului. Or, toate aceste situatii sunt ghidate de subiectivism, conform unor preferinţe’’, a arătat Mihaela Donciu.

Mihaela Donciu
Mihaela Donciu

Pregătesc concursul din ianuarie

Aceasta a mai arătat că noua grilă nu stabilește diferenţe între personalul didactic şi cel de cercetare, deşi atribuţiile sunt diferite, lipsind efectiv criterii concrete pentru evaluarea activităţii didactice și oricine se poate trezi ca primește calificativul ‘’insuficient’’ deși se va afla în imposibilitatea obiectivă a atingerii punctajelor care, la rândul lor, pot determina sancţionarea cadrului didatic. Solicitarea acesteia de suspendarea aplicării deciziei Senatului a fost respinsă de judecători dar Mihaela Donciu a adăugat că va merge mai departe și va solicita anularea acesteia. ‘’ Voi merge inainte cu procese pe fond, de exercitare abuziva a puterii, de încălcare a principiului neretroactivității legale, de discriminare și neacordare de tratament egal, de solicitare de daune, etc’’, a postat Mihaela Donciu, pe pagina sa de Facebook.

Miza este uriașă. În luna ianuarie UMF Iași va scoate la concurs mai multe posture de asistent pe perioadă nedeterminată. Ori, potrivit unor surse ‘’profesorii’’ își vor impune pilele, copii, nepoții etc și au făcut astfel încât noile criterii să fie aplicate retroactiv, un alt fapt criticat de Mihaela Donciu.

Medic urmărit penal pentru șpagă pus de UMF Iași șef de secție la Spitalul Spiridon

Constantin MAZILU

 

 

 

2 COMENTARII

  1. Pe parcursul vieții lor, oamenii parcurg diferite etape. În general, etapele ating câte un nivel superior celui precedent. Dar, atunci când etapele pleacă de la nivelul puternic, trec pe lângă cel firav și se opresc la cel plăpând, nu mai există niciun fel de șansă de a schimba sistemul. Atitudinea este salutară dar, din păcate, cu puține șanse de câștig. Inclusiv doamna a fost, la un moment dat, fiica / nepoata cuiva din tagma medicală. Și s-a bucurat, la rândul dumneaei, de notorietatea celor din familia ei. Dacă dumneaei era astăzi în dreapta unui bărbat influent al acestor vremuri nu mai era în postura, deloc plăcută, de a-și pierde timpul pe la instanțele de judecată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.