@ Magistraţii din cadrul Judecătoriei Bârlad au luat o decizie suprinzatoare în dosarul intitulat generic „Skoda” @ Astfel, in conditiile in care se discuta deja despre implinirea termenului de prescriptie din acest dosar, azi, 26 septembrie 2022, judecătorii au decis suspendarea cauzei penale ce îi priveşte pe fostul şi actualul primar al Iaşului @ Gheorghe Nichita şi Mihai Chirica speră să scape de acuzaţii
Magistraţii din cadrul Judecătoriei Bârlad au luat o decizie suprinzatoare în dosarul intitulat generic „Skoda”. Luni, 26 septembrie 2022, judecătorii au decis suspendarea cauzei penale ce îi priveşte pe fostul şi actualul primar al Iaşului in conditiile in care infractiunile se apropie de termenul de prescriptie. „Instanţa admite cererea formulată de inculpatul Mihai Chirica şi de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad şi suspendă judecata prezentei cauze penale până la soluţionarea cererilor de pronunţare a unei hotărâri prealabile aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arata in sentinta judecătorilor bârlădeni. Decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.
Chirica şi Nichita, acuzaţi cu alţi funcţionari în dosarul „Skoda”
În urmă cu câteva luni, dosarul „Skoda” a fost strămutat la Judecătoria Bârlad. Conform unor surse judiciare, unii inculpaţi invocă prescrierea răspunderii penale, având în vedere că cele mai multe fapte incriminate de procurori ar fi fost comise în urmă cu aproape un deceniu. Acum mai bine de un an, 5 șefi din cadrul municipalității ieșene au fost trimiși în judecată. Pe lângă Chirica şi Nichita, directorul executiv al Direcției Tehnice Dumitru Petru Tomorug, șefa Serviciului Juridic din Primărie Doina Florescu și fostul șef al Serviciului Administrativ Costică Eugen Chișcă sunt acuzați de abuz în serviciu.
„În 2013, inculpații au demarat o procedură de achiziție nelegală, procedură în baza căreia, pe 16 mai 2013, Municipiul Iași a încheiat 4 contracte de leasing operațional, în calitate de utilizator, având ca obiect 3 autoturisme marca Skoda Octavia și unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităților și instituțiilor publice preluarea în leasing de autoturisme. Durata contractului a fost de 4 ani. Prin respectiva achiziție, s-a cauzat o pagubă bugetului local al Municipiului Iași în cuantum de 503.482,17 lei”, au arătat oamenii legii.
Ce au mai spus anchetatorii ieşeni
Procurorii au adăugat că Mihai Chirica, în calitate de viceprimar al municipiului Iași, înlocuitor de drept al primarului, ar fi încălcat legislația. „În perioada februarie – mai 2013, inculpatul Mihai Chirica a aprobat mai multe acte prin care se solicita «achiziționarea a 4 autoturisme cu un grad de operativitate ridicat și dotate corespunzător», aprobând ulterior și Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 autoturisme prin leasing operațional, document în conținutul căruia au fost inserate specificații tehnice proprii unui anume producător și unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda. De asemenea, inculpatul Gheorghe Nichita a aprobat mai multe acte în vederea achiziționării celor 4 autoturisme și a semnat în numele unității administrativ-teritoriale Municipiul Iași (în calitate de utilizator), contractele de leasing operațional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi”, au adăugat anchetatorii.
Procurorii spun că ceilalţi inculpaţi din dosar au contribuit la activitatea infracţională amintită. Acum, odată cu modificarea legislaţiei privind prescripţia răspunderii penale, Gheorghe Nichita şi Mihai Chirica speră să scape de acuzaţiile aduse în acest dosar penal.