@ Scandal de amploare la o mare firmă din Iaşi: „Ori îţi dai demisia, ori chemăm Poliţia!” @ În urma incidentului, o angajată a dat în judecată societatea Borgwarner România @ Recent, judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi au admis acţiunea formulată de către Anca Liliana Casperschi
Scandal de amploare la o mare firmă din Iaşi: „Ori îţi dai demisia, ori chemăm Poliţia!” În urma incidentului, o angajată a dat în judecată societatea Borgwarner România! Recent, judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi au admis acţiunea formulată de către Anca Liliana Casperschi.
„Instanta admite contestaţia formulată de contestatoarea Anca Liliana Casperschi în contradictoriu cu intimata SC Borgwarner România SRL. Anulează acordul nr. 808/13.02.2023 şi decizia nr. 810/13.02.2023. Obligă intimata la reintegrarea contestatoarei pe postul deţinut anterior emiterii deciziei contestate. Obligă intimata să achite contestatoarei o despăgubire egală cu toate drepturile salariale de care ar fi beneficiat contestatoarea, de la data de 14.02.2023 şi până la data reintegrării efective. Obligă intimata la plata către contestatoare a sumei de 5.000 lei cu titlu de daune morale”, au afirmat magistratii.
Scandal de amploare la o mare firmă din Iaşi!
Decizia nu este definitivă, aceasta putand fi contestată. Procesul dintre cele două părţi a început pe 3 martie 2023. Prin acţiune, reclamanta a solicitat să se dispună anularea deciziei din 13.02.2023 şi a documentului intern/acord nr. 808/13.02.2023; repunerea în situaţia anterioară în sensul reintegrării sale în funcţia deţinută anterior; acordarea tuturor drepturilor salariale cuvenite pentru această funcţie de la data concedierii şi până la data reintegrării efective; plata unor daune morale în cuantum de 5.000 de euro, precum şi plata cheltuielilor de judecată.
„Pe 18.01.2018 am fost angajată cu contract individual de muncă în funcţia de „operator la maşini-unelte cu comandă numerică”. Pe 13.02.2023, în timp ce mă aflam la lucru, în Secţia „Injectoare”, au venit doi barbati angajati la firma care asigura paza la Borgwarner, m-au interpelat pe mine şi pe încă doi colegi de-ai mei, solicitându-ne să îi însoţim. Ne-am conformat şi am fost duşi în zona de birouri a clădirii. Acolo am fost separaţi şi duşi fiecare în câte o încăpere, fiecare sub paza câte unui agent de pază. Pe lângă agentul care a stat împreună cu mine în încăpere, mai erau doi agenţi care păzeau uşa în exterior.
Mi s-a ordonat să pun telefonul pe masă şi să nu îl utilizez. După câteva minute de aşteptare, în cameră au intrat persoanele care m-au preluat din secţie. Acestea au susţinut că, pe camerele de supraveghere din fabrică, există imagini incriminatoare pentru mine, din care se poate observa ca aş fi furat piese. Am solicitat să îmi fie arătate imaginile şi am susţinut vehement că nu am sustras niciodată nimic din fabrică, fiind evident că interlocutorii mei blufează şi încearcă să mă intimideze. Aceştia m-au ameninţat că vor chema Poliţia dacă nu îmi dau demisia. Convinsă fiind de nevinovăţia mea, am acceptat să cheme Poliţia”, a precizat reclamanta.
„Am fost constrânsă…”
Femeia a mai povestit că, la un moment dat, i s-a pus în faţă un formular tipizat pe care agentii i-au cerut să îl completeze. I-au spus că, dacă nu va completa şi semna formularul, va fi concediată pentru motive disciplinare, ceea ce va face foarte dificilă găsirea unui nou loc de muncă.
Simţindu-se ameninţată de afirmaţiile celor doi, de prezenţa lor impozantă şi de modul autoritar în care i se adresau, fiind şi conştientă că la vârsta sa găsirea unui loc de muncă este anevoioasă, reclamanta a mentionat ca a semnat formularul din care rezulta intenţia sa de a înceta contractul de muncă începând de a doua zi (14.02.2023).
Totusi, aceasta a precizat că nu a intenţionat niciodată să renunţe la locul său de muncă, mai cu seamă că are un credit ipotecar la care plăteşte rate lunare. De asemenea, ea a spus ca a fost constrânsă prin ameninţare să semneze cererea de încetare a contractului de muncă prin acordul părţilor.
Ce au spus reprezentanţii Borgwarner
Compania Borgwarner a formulat o întâmpinare prin care a solicitat respingerea acţiunii şi obligarea reclamantei la plata cheltuielilor de judecată. Reprezentantii firmei au sustinut in instanta ca, de fapt, în urma inventarului lunar efectuat în ziua de 23 ianuarie 2023, în aria de injectoare au fost constatate lipsuri inexplicabile de componente (NCV-uri, capsule, nozzle-uri).
„Pe 10.02.2023, într-o zi de vineri, în urma verificării traseului normal al componentelor prin diferitele etape de producţie, pe baza software-ului de trasabilitate a operaţiunilor standard si componentelor, cât şi a imaginilor preluate de sistemul CCTV intern, s-a sesizat ca angajata a fost una dintre ultimele persoane care au manipulat componente din categoria celor lipsă la inventar din zona Rework Test Injectoare in data de 18 2023, in intervalul orar 14:00-22:00 si, ca urmare, era necesara aflarea motivelor pentru care componente din structura injectoarelor nu s-au mai putut regăsi în gestiunea/posesia fabricii după manipularea acestora de către angajaţii din echipa 4, din care făcea parte si reclamanta. S-a putut observa ca toţi membrii echipei 4 au desfăşurat incorect acţiuni/operaţiuni standard de producţie în urma cărora au rezultat lipsuri ale unor componente”, au sustinut reprezentantii firmei.