@ Un scandal a izbucnit la Iaşi din cauza unui vaccin @ Un bărbat a cerut daune morale de 15.000 de lei @ Totul a pornit de la vaccinarea unui câine @ Totuşi, magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi au respins recent cererea de daune morale formulată de către Dragoş Teodor Dorobăţ
Un scandal a izbucnit la Iaşi din cauza unui vaccin! Un bărbat a cerut daune morale de 15.000 de lei! Totul a pornit de la vaccinarea unui câine. Totuşi, magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi au respins recent cererea de daune morale formulată de către Dragoş Teodor Dorobăţ.
„Instanţa respinge ca neîntemeiată excepţia inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată, invocată din oficiu. Respinge ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Dragoş Teodor Dorobăţ în contradictoriu cu pârâta societatea Wildfoxvet SRL şi pârâta societatea Ellen Vet SRL”, au spus judecătorii ieşeni.
Scandal din cauza unui vaccin la Iaşi!
De remarcat este faptul că sentinţa nu e definitivă, aceasta putând fi contestată. Procesul dintre ieşean şi cele două societăţi cu profil veterinar a început pe data de 21 iulie 2022. Prin cererea de chemare în judecată, reclamantul a solicitat instanței ca prin hotărârea pe care o va pronunța, instanța să dispună obligarea unei pârâte la plata daunelor materiale în valoare de 2.600 de lei și la plata daunelor morale în valoare de 15.000 de lei, în baza răspunderii civile delictuale, cu cheltuieli de judecată.
„Pe 25 mai 2021, ammers cu câinele de rasă deutsch kurzhaar (brac german) la o clinică veterinară, pentru a-i fi administrat a doua doză de vaccin de tipul Zoetis Vanguard Plus 7, în vederea terminării schemei complete de vaccinare cu acest vaccin. Vaccinul se administrează în două doze, la o diferență de cel puțin două săptămâni de la prima administrare pentru adenovirus canin de tip 2, parvovirusul canin (CPV 2a, 2b, 2c), virusul maladiei Carre și hepatitei infecțioase canine induse de adenovirusul canin tip1, virusul parainfluenței și a infecțiilor cauzate de Leptospira canicola și Leptospira icterohaemorrhagiae.
La data administrării celei de-a doua doze a vaccinului Zoetis Vanguard Plus 7 (25.05.2021), câinelui i-a fost injectat un liofilizat expirat din data de 13.12.2020 (de mai bine de 5 luni), din lotul nr. 341773. Diluentul vaccinului era valabil până la data de 12.08.2022, dar acest aspect nu prezintă importanță deoarece liofilizatul este cea mai importantă parte din vaccin, fiind expirat. Prin aceasta s-a produs un prejudiciu material și moral proprietarului.
Prejudiciul material suferit se ridică la suma de 2.600 de lei, reprezentând contravaloarea vaccinului și beneficiul nerealizat, iar în privința prejudiciului moral, acesta este în cuantum de 15.000 de lei, reprezentând suferințele produse de frica și grija pe care am resimțit-o, în contextul în care acesta am avut reprezentarea mentală a faptului că-mi voi pierde câinele din cauza unei boli ce acționează rapid și agresiv”, a susţinut reclamantul în instanţă.
Ce au spus reprezentanţii firmelor veterinare
Firmele cu profil veterinar au solicitat, prin intermediul reprezentanţilor lor, respingerea cererii formulate de ieşean. În principiu, acestea au susţinut că nu sunt vinovate şi au respins afirmaţiile făcute de către reclamant.
„Nu sunt îndeplinite condițiile răspunderii civile delictuale. De fapt, câinele era protejat împotriva parvovirozei. Situația contrară ar fi putut fi dovedită doar prin efectuarea unui titru de anticorpi, care, în momentul de față, nu mai poate ilustra situația reală”, au susţinut reprezentanţii unei dintre societăţile vizate.
Cealaltă firmă a solicitat, la rândul ei, respingerea cererii de chemare în judecată astfel cum a fost modificată și plata la cheltuielile de judecată. „De altfel, lipsește un prejudiciu real, material sau moral, câinele necontractând parvoviroza, fiind sănătos în prezent”, au subliniat acestia.