@ Dosar penal la cea mai mare firmă de transport călători din județul Iași @ SC Samson Internațional Group SRL s-a ales cu plângere penală după ce Fiscul ieșean a constatat că firma patronată de Constantin Samson a fraudat statul român cu aproape 800.000 euro folosind documente false @ Pentru a încasa subvenții de la stat, Constantin Samson a prezentat documente care arată că niște persoane care au decedat au luat autobuzul și au călătorit prin România sau că niște clienți au călătorit în mai multe direcții în același timp
Pentru a încasa ilegal bani de la stat, Constantin Samson, patronul SC Samson Internațional Group SRL a declarat că a transportat morți sau că mai mulți clienți de-ai săi au călătorit în aceiași zi, în același timp în mai multe direcții. Din acest motiv, recent Direcția Regională de Finanțe Iași a formulat plângere penală. În perioada 1.01.2015-31.12.2019, SC Samson Internațional Group SRL a încasat suma 3.935.065 lei reprezentând subvențiile acordate de Ministerul Transporturilor pentru pensionari atât pentru călătoriile cu autobuzul, microbuzul, trenul pe teritoriul României. Statul decontează 50 la sută din prețul biletului de călătorie. Pentru a încasa aceste subvenții, Constantin Samson și firma sa trebuiau sa prezinte cupoane-talon, completate cu numele pensionarului, traseul pe care a călătorit și perioada, ziua, ora etc. Fiscul a constatat că Samson a prezentat un număr total de 104.261 cupoane-talon dar Samson International Grup nu a putut oferi dovezi că acestea conțin date reale. ‘’Prin neprezentarea cupoanelor talon care au stat la baza solicitării și încasării de către societate de la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor pentru perioada 1.01.2015-31.12.2019 a sumei de 3.935.065 lei, organul de inspecție fiscală nu a putut verifica modul de completare a acestor cupoane precum și modul de completare a deconturilor centralizatoare transmise de societate, lunar la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, fără a avea certitudinea existenței în fapt a acestor cupoane’’, se arată în sesizare penală efectuată de Fisc.
S-a mai constatat că s-au folosit numere de dosare de pensii fictive care nu se găsesc în bazele de data ale caselor naționale de pensii. De asemenea, s-a constatat că s-au încasat subvenții pentru călători care au mers cu autobuzul în aceiași zi, în același timp, în trei direcții diferite. Asta înafară de faptul că potrivit lui Samson și mortii au mers în concediu în România, cu autobuzele firmei sale. ‘’Precizăm că pentru cele 1.360 dosare de pensie pentru care au fost solicitate informatii Caselor Judetene de Pensie, acestea au precizat că un număr de 732, (respectiv 53,82 l sută) dosare de pensie sunt sistate la plată ca urmare a decesului titularului, sunt suspendate, transferate sau nu se găsesc în baza de date. Din valorificarea informațiilor primite, organul de inspecție a constatat că deconturile centralizatoare transmise lunar către Ministerul Transporturilor cuprind date eronate respectiv: numere de dosare de pensie ce aparțin unor persoane decedate anterior raportării acestora; numere de dosare de pensie fictive, care nu se regăsesc în bazele de date ale caselor de pensii; datele unui dosar de pensie se regăsesc înscrise pe două trasee diferite, imposibil de realizat de o persoană în același timp; datele unui dosar de pensie sunt raportate de câte două sau trei ori în aceiași zi’’, se arată în actul de control întocmit de Fisc. Asta în condițiile în care Fiscul a vericat prin sondaj numai 1 la sută din cele 104.261 cupoane talon prezentate de Samson. O verificare efectuată de procurori în urma acestei verificări efectuate de Fisc probabil ar scoate la lumină un jaf uriaș.
Fraudă ingenioasă: cum a furat un transportator 6 milioane lei de pe vii și de pe morți
Constantin MAZILU