@ Judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi au menţinut sechestrul asigurator instituit pe bunurile imobile ale unei femei de afaceri din judeţ @ Astfel, odată cu aceasta, magistraţii au dispus şi condamnarea ieşencei la 5 ani şi 8 luni de temniţă, pentru evaziune fiscală @ „Gaura” produsă de ieşeancă la bugetul consolidat al statului a fost evaluată la aproximativ 1 milion de lei
Sechestru asigurator, pe bunurile unei femei de afaceri din Iaşi! Scandalul a izbucnit de la operaţiuni comerciale fictive. Judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi au menţinut sechestrul asigurator instituit pe bunurile imobile ale unei femei de afaceri din judeţ.
Astfel, odată cu aceasta, magistraţii au dispus şi condamnarea ieşencei. „Instanţa o condamnă pe inculpata Maria Stănescu, fost asociat şi administrator al SC Nefercom Redivius SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală constând în evidenţierea în actele contabile ori în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, în formă continuată, la pedeapsa principală de 5 ani şi 8 luni de închisoare”, au precizat magistraţii ieşeni.
Sechestru asigurator, menţinut pe bunurile afaceristei Maria Stănescu
Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, judecătorii ieşeni au admis şi cererea formulată de Fisc în cadrul dosarului Mariei Stănescu.
„Instanţa admite acţiunea civilă formulată în cauză. O obligă pe inculpata Maria Stănescu să îi plătească părţii civile Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), prin Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Iaşi, suma de 938.828 de lei, cu titlu de despăgubiri civile solicitate. Menţine instituirea sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor imobile şi mobile, prezente şi viitoare, aparţinând inculpatei Maria Stănescu (inclusiv asupra cotei de 1 din imobilul constând în casă de locuit în suprafaţă de 70 mp din comuna Ciurea, judeţul Iaşi, fără autorizaţie de construire şi fără acte de proprietate, terenul pe care se află construcţia aparţinând UAT Ciurea – domeniu privat, până la concurenţa sumei de 1.039.228 de lei”, au mai spus magistraţii ieşeni.
O pagubă de aproximativ 1 milion de lei făcută de femeia de afaceri din Iaşi
Procesul Mariei Stănescu a început pe data de 30 iulie 2021. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au trimis-o în judecată pentru evaziune fiscală. Conform anchetatorilor, în urmă cu aproximativ un deceniu, femeia de afaceri ar fi încercat să tragă în piept autorităţile.
Mai exact, spun oamenii legii, femeia de afaceri din judeţul Iaşi ar fi folosit mai multe documente falsificate, declarând achiziţii fictive de la presupuşi furnizori, precum şi declaraţii informative falsificate. Acum, sentinţa emisă de judecătorii ieşeni pe numele Mariei Stănescu nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.