@ Dezvaluirea. ro prezinta in exclusivitate detalii din dosarul care a dus la prountarea unei sentinte de intrare in insolventa a SC Iasicon SA cea mai mare firma de constructii din zona Moldovei @ Totul a plecat de la un contract pentru realizarea statiei de tratare a deseurilor din Iasi @ A doua zi dupa pronuntarea sentintei de intrare in insolventa avocatul Iasicon a depus doua cereri de revizuire
„Nu suntem inca in insolventa. Am facut cerere de revizuire”, a declarat pentru Dezvaluirea. ro, Maria Aldea, avocatul SC Iasicon SA. Mesajul avocatei reprezinta disperarea cu care Titel Sinescu, patronul SC Iasicon SA incearca sa salveze de la faliment cea mai mare firma de constructii din zona Moldovei. Reamintim ca in data de 28.06.2018 magistratii Curtii de Apel Iasi au admis cererea companiei Orion Auto Invest SRL de deschidere a procedurii insolventei pentru Iasicon SA, compania argeseana avand de recuperat de firma lui Sinescu circa 1,3 milioane lei. A doua zi dupa pronuntarea sentintei de intrare in insolventa, Maria Aldea a depus in numele SC Iasicon SA doua cereri de reviziuire, cereri care se vor judeca la inceputul saptamanii viitoare. Dezvaluirea.ro prezinta in exclusivitate detalii din dosarul care a dus la pronuntarea acestei sentinte care ar putea duce la falimentul si implicit disparitia colosului Iasicon.
Afacere din 2014
Astfel, in anul 2012, SC Iasicon SA a adjudecat prin licitatie lucrarile de „Extindere si modernizare a Centrului de management integrat al deseurilor din judetul Iasi” un proiect cu o valoare totala de 247 milioane lei, finantat din fondurile structurale ale UE prin Ministerul Mediului. In cadrul acestui proiect Iasicon SA a incheiat cu Orion Auto Invest SRL un contract de subantrepriza , proiectare si execuție lucrari nr. 99/22.11.2014, in temeiul caruia firma argeseana s-a obligat sa execute lucrarea „Proiectarea, procurarea, uzinarea , transportul si executarea acoperisului metalic pentru stația de sortare și stația de tratare mecano- biologica . Mai exact Orion Auto Invest SRL trebuia sa aduca toate profilele metalice necesare realizarii acestei investitii. Valoarea contractului a fost de 9.681.816 lei, exclusiv TVA. In baza art.4.4 din contract, Orion Auto Invest a constituit o garantie de buna executie de 10 la suta din valoarea contractului. La data de 24.10.2016, valoarea garanției a fost redusă la suma de 188.257,53 lei, conform actului adițional nr.1. La data de 05.08.2015, SC Iasicon SA incasat garantia de buna executie , prin executarea scrisorii de garanție bancara , iar la data de 03.06.2016 a fost incheiat procesul verbal de receptie la terminarea lucrărilor de constructii și instalații aferente constructiilor. Pe parcursul derularii contractului , Orion Auto Invest SRL a emis mai multe facturi catre Iasicon. Cea mai mare factura este cea din data de 22.12.2015 in valoare de 1.066.520,96 lei, achitata partial, ramanand un rest de plata de 832.931,19 lei. „In aceste conditii aratam ca detinem impotriva debitorului Iasicon o creanta certa, lichida si exigibila in cuantum de 1.300.463,75 lei, reprezentand contravaloarea garantiei de buna executie nerestituite ( 188.257,53 lei ), și a facturii fiscale emise și neachitate integral ( 832.931,19 lei), inclusiv a penalitatilor de intarziere aferente celor doua sume , calculate pana la data introducerii prezentei actiuni”, a aratat compania Orion Auto Invest, in cererea depusa la Tribunalul Sindic.
„N-au facut treaba buna”
In replica reprezentantii Iasicon s-au aparat sustinand a Orion Auto Invest nu a calculat corect penalitatile de intarziere pe care le pretinde si mai mult decat atat garantia de buna executie nu a fost restituita deoarece firma argeseana nu a efectuat la timp lucrarile la care se angajase. „Creditoarea nu si-a respectat obligațiile contractuale , in sensul ca nu a realizat lucrarile contractate in termenul prevazut în contract , realizand doar a cincea parte valoric din aceste lucrari, iar acestea au fost realizate necorespunzator si cu o întarziere de 3 luni, astfel cum rezulta din actul adițional nr.1 din 21.10.2015 in care s-a consemnat ca au ramas lucrari nerealizate in valoare de 7.779.240,67 lei , fiind realizate lucrări in valoare de 1.882.575,33 lei. La data de 23.11.2015, prin nota de constatare nr.8 , dirigintele de șantier a constatat efectuarea necorespunzatoare a unor lucrari si a dispus remedierea acestora”, au aratat reprezentantii Iasicon.
Cu toate acestea firma argeseana Orion Auto Invest SRL a obtinut o sentinta de intrare in insolventa impotriva firmei iesene Iasicon SA. Urmeaza judecarea cererilor de revizuire. Daca Iasicon SA este cea mai mare firma de constructii din Moldova avand in portofoliu lucrarile de consolidare si modernizare de la Palatul Culturii nici Orion Auto Invest nu este de neglijat. Aceasta companie a furnizat profilele metalice pentru realizarea pasajului Basarab.
Constantin MAZILU