Secretul unui jaf perfect, de 1 milion de euro, din banii statului. Procurorii: ”Nu mai putem face nimic”

5428

@ Dosarul penal cu nr. 528/P/2013 a fost inregistrat la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi in urma unei plangeri depuse de Directia de Asistenta Sociala @ Institutia a reclamat ca nici mai mult nici mai putin decat 30 de firme de transport au decontat ilegal subventii de 5.000.000 lei @ Este vorba despre subventiile de transport acordate de stat persoanelor cu handicap, veteranilor de razboi etc @ In urma cu doua zile, dosarul a fost inchis, adica clasat deoarece faptele s-au prescris

Desi a fost vorba de un dosar in care dupa cum s-a vazut mai sus prejudiciul estimat la bugetul statului a fost de peste 1 milion de euro mai exact (5.000.000 lei) banii nu mai pot fi recuperati si nimeni nu mai poate fi tras la raspundere. Asta deoarece asa-zisele ”cercetari” au fost tergvirsate pana cand a intervenit prescriptia penala. Precizam din start ca plangerea penala a fost depusa de Directia de Asistenta Sociala din Iasi ca urmare a unui control efectuat de Camera de Conturi. S-a constatat pur si ca un numar de 30 de firme de transport din judetul Iasi au decontat in total suma de 5.000.000 lei reprezentand subventii de calatorie acordate de stat persoanelor cu handicap, veteranilor de razboi, pensionarilor s.a.m.d. Curtea de Conturi constatase ca au fost decontate respectivele subventii in numele unor persoane care figurau internate in spital in perioada trecuta in documentele de decontare ca fiind ”transportate” catre anumite destinatii din tara. „Nu au fost prezentate documentele prin care sa se justifice realizarea, oportunitatea si exactitatea datelor in legatura cu prestarea de transport calatori efectuate, respectiv cupoanele statistice inscrise in borderou pentru calatoriile cu mijloacele de transport rutier a veteranilor de razboi si ale pensionarilor”, se arata in raportul intocmit de Curtea de Conturi.
Printre firmele vizate in raportul Curtii de Conturi s-au numarat Samson International SRL, Caro Tour SRL, Auto Balnis SRL, Ro Trans SRL, Rottmarq SRL, Trans Polosam SRL, Voion Trans SRL, Fya Trans SRL, Irina Trans SRL, Sami Trans SRL, Geo Tur SRL, SC Teisa SRL etc. Controlul Curtii de Conturi a fost dublat de un alt control efectuat de Directia de Finante care a gasit nereguli similare. Dupa toate acestea Directia de Asistenta Sociala a depus la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi o plangere penala pentru inselaciune. Plangerea penala a fost inregistrata in dosarul penal 528/P/2013 iar in ordonanta de clasare inregistrata in urma cu doua zile se precizeaza faptul ca a fost inceputa urmarirea penala in anul 2014, dar intre timp infractiunile s-au prescris. Ordonanta nu precizeaza ce fel de cercetari s-au facut in acest timp. Asta in conditiile in care in perioada 2011-2014 presa locala a prezentat zeci de cazuri ale unor persoane despre care in fisele de transport se preciza ca au fost de cateva ori pe an in Vestul Tarii, Timisoara, Cluj, Baile Felix, Herculane in conditiile in care acestea nu iesira niciodata din judetul Iasi. Acum nu se mai poate face nimic, sau cum spune romanul ”Fie primit!”. Poate ca prin dimensiunea prejudicului acest dosar ar fi fost de competenta DNA si ar fi avut un alt traseu.

Cum s-au dat de gol firmele de transport

Inspectorii Curtii de Conturi dar si cei ai Fiscului si-au dat seama ca exista unele nereguli la decontarea subventiilor in momentul in care au vazut ca firmele repective declarasera o cifra de afaceri mai mica
Suspiciunile de frauda au aparut dupa ce inspectorii financiari au constatat ca firmele respective au declarat o cifra de afaceri mult mai mica decat valoarea subventiilor incasate. De exemplu, Samson International SRL a declarat pentru perioada verificata o cifra de afaceri de 1.402.827 lei, in timp ce valoarea subventiilor incasate pentru pensionari a fost de 1.509.103 cu tot cu TVA. Caro Tour SRL a declarat o cifra de afaceri de 1.489.211 lei, iar subventiile incasate au fost de 2.289.800 lei cu tot cu TVA. SC Auto Balnis SRL a declarat o cifra de afaceri de 1.139.356 lei, in timp ce subventiile incasate au fost de 2.119.241 lei si asa mai departe. Nu spunem ca toate cele 30 de firme ar fi fost vinovate de savarsirea fraudelor descrise mai sus. Avand in vedere insa dimensiunea prejudicului, poate ca in acest dosar s-ar fi meritat sa se face unele cercetari mai in profunzime si daca intr-adevar au existat nevinovati sa se dea ordonanta de clasare pe motivul ca fapta nu exista nu pe motivul ca a ”trecut prea mult timp si nu mai putem face nimic”. Sa mai precizam ca o parte din firmele enumerate mai sus au contestat in instanta rapoartele de control intocmite de Curtea de Conturi sau Directia de Finante si au castigat.
Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.