Statul in genunchi la picioarele unui magnat din Top Forbes prins la Iasi cu o frauda uriasa

3880

@ In luna iulie 2017, Vama Iasi verifica depozitul din Roman al companiei Oscar Downstream si constatata existenta unei cantitati imense de carburanti pentru care nu existau documente legale, peste 30.000 de tone de  motorina si 6.356 kg benzina @ Vamesii ieseni decid confiscarea cantitatii de carburant, motorina si benzina sunt puse sub sechestru si lasate in custodie in depozit @ Cateva luni mai  tarziu intreaga afacere este ”spalata”; Directia de Administrare a Marilor Contribuabili verifica din nou  depozitul ci constata ca vamesii ieseni s-au ”inselat” iar Oscar Downstream isi recupereaza carburantul si scapa de plata accizelor suplimentare @ Oscar Downstream este detinuta de miliardarul de top Forbes, Alin Niculae un personaj care face afaceri de milioane de euro si cu lideri PSD

Cand este vorba despre un miliardar de Top Forbes, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) condusa inca politic de PSD, se poarta cu manusi si schimba regulile. Astfel, un raport de control prin care compania Oscar Downstream a  magnatului Alin Niculae,  a fost prinsa cu o tentativa uriasa de frauda, detinand in depozite zeci de mii de tone de carburanti pentru care se sustragea de la plata accizelor, a fost anulat pur si simplu de conducerea centrala a ANAF dupa o ”reverificare”. Sa mai precizam ca Oscar Downstream are o cifra de afaceri anuala de peste 440 milioane euro fiind unul dintre cei mai importanti distribuitori de carburanti din Romania.

”Obraznicii” de la Iasi

Controlul despre care vorbim a fost realizat de Directia Regionala Vamala Iasi la depozitul detinut de Oscar Downstream pe strada Pinului nr.5 din Roman, in data de 28.07.2017.  A fost un control inopinat care a vizat ”compararea stocului faptic cu stocul scriptic”. Adica s-a verificat daca cantitatea de carburant detinuta in depozit corespunde cu cea existenta in bazinele de metal. La finalul controlului dupa ce s-au comparat cantitatile inregistrate in acte s-au gasit in plus urmatoarele cantitati de carburanti: motorina clasa 0 plus 10.731 kg, motorina Euro 5 plus 20.169 kg, benzina C 95 plus 6.356 Kg. La biodisel s-a gasit un minus 11.962 kg. Deci s-au gasit in plus 30.900 tone de motorina si 6.356 kg de benzina. Vamesii iesenii au ajuns la concluzia ca firma a vrut sa se sustraga de la plata accizelor catre buget si au decis confiscarea cantitatii de carburant gasita in plus. De precizat ca la vremea respectiva acciza pentru motorina era de 2.000 lei pe tona deci suma cu care putea fi fentat  statul era de ordinul milioanelor de euro.

ANAF central: „La loc comanda”

Dupa aceea insa, Oscar Downstream a contestat in justitie procesul verbal de control si a scapat de  plata sumelor suplimentare imputate de vamesi si mai mult decat atat si de sechestrul asupra celor 30.000 de tone de motorina si 6.356 kg de benzina. Cum a scapat? Raspuns: cu ajutorul ANAF Bucuresti, o institutie care se afla de asemenea in subordinea Ministerului Finantelor ca si Directia Regionala Vamala Iasi, entitatea care a verificat depozitul si a confiscat motorina. Astfel, in dosarul 8336/99/2017, Oscar Downstream a depus un alt proces verbal de  control intocmit de ANAF Bucuresti care ar fi verificat depozitul de la Roman prin februarie 2018, iar in urma verificarilor inspectorii bucuresteni ar fi stabilit ca vamesii ieseni s-ar fi inselat. ”Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili a reevaluat stocurile, infirmand toate cele reținute de pârâtă în procesul verbal  contestat, obiect al  prezentului litigiu.  Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili a dezaprobat situația de fapt reținuta de către Direcția Regionala Vamala Iasi . În ceea ce privește  concluziile  procesului verbal atacat care trimit la lipsa unor surplusuri la motorina euro 5,  acestea se încadrează în coeficientul de  eroare de plus minus 0,3%”, a aratat firma Oscar Downstream care a castigat astfel procesul cu statul roman folosind un document emis tot de statul roman.

Firma a mai aratat ca diferența in plus ar fi trebuit sa fie de numai 13,502 tone ”si nu de 30,906 tone cum a determinat echipa de control”.

Magnat in afaceri cu lideri PSD

Cati in micii contribuabili au sansa unui al doilea control efectuat de ANAF pentru a scapa de plata unor impozite? Raspuns: nici unul. Sa mai precizam ca in acest caz este vorba de accize de milioane de euro. Dar pentru a intelege mai bine de ce s-a intamplat asta trebuie sa precizam ca magnatul Alin Niculae face afaceri cu liderii PSD. Rise Project a  aratat recent  ca o firma de-a lui Alin Niculae a cumparat de la Codrin Ștefanescu un teren in Capitala acceptand sa-i achite acestui lider PSD un pret de 2 milioane euro (vezi aici).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.