@ Statul Român a fost pus la plată din cauza Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi @ Astfel, judecătorii ieşeni i-au acordat daune morale unui fost deţinut @ Recent, magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi au admis în parte acţiunea formulată de George Paul Popa şi au obligat Statul Român la plata unor despăgubiri în valoare de 10.000 de lei
Statul Român a fost pus la plată din cauza Penitenciarului! Aşadar, judecătorii ieşeni i-au acordat daune morale unui fost deţinut!
Recent, magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi au admis în parte acţiunea formulată de George Paul Popa şi au obligat Statul Român la plata unor despăgubiri în valoare de 10.000 de lei.
Statul Român, pus la plată
De remarcat este faptul ca decizia nu e definitiva, aceasta fiind deja contestata chiar de catre reclamant. Procesul dintre cele doua parti a inceput pe data de 25 mai 2023. Prin cererea de chemare în judecată, reclamantul,în contradictoriu cu pârâtul Statul Roman, prin Ministerul Finanțelor Publice, a solicitat obligarea acestuia din urmă la plata sumei de 20.000 de euro, cu titlu de daune morale.
„Pârâtul este responsabil pentru defecțiunile structurale din sistemul penitenciar românesc, deoarece acesta se ocupă de politicile penale. Din 6.12.2019, am fost cazat în camere de deținere care aveau suprafața efectivă mai mică de 4 mp. Astfel, în perioada 6.12.2019 – 7.04.2021 (477 de zile), am fost cazat în camere fără suprafața de 4 mp la Penitenciar. Printr-o sentință din 2021, s-a constatat încălcarea art.3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Ulterior, am fost transferat la alt Penitenciar, unde, de asemenea, am beneficiat de camere mai mici de 4 mp (240 de zile). Astfel, pentru totalul de 717 zile în care nu am beneficiat de condițiile legale specificate în lege raportat la OMJ 2772/C/2017m există o încălcare a art.3 din Convenție.
Condițiile inumane și degradante din cele doua penitenciare nu sunt date numai de factorul spațial, ci și de încălcarea dreptului la hrană, aspect constatat printr-o sentință, hrana fiind insuficientă caloric, costurile fiind de 5-6 lei pentru cele 3 mese/zi. Mi s-a încălcat dreptul la liberă conștiință și libertatea alegerii credinței. Prin cererea 2159/21.04.2023, am adus la cunoștința Penitenciarului faptul că mi-am schimbat orientarea religioasă și am solicitat să se ia act de acest lucru, eu fiind refuzat”, a precizat reclamantul în faţa instanţei.
Ce au spus reprezentanţii Statului Român
În continuare, reclamantul a aratat că i s-a încălcat dreptul la asistență medicală și ocrotirea sănătății, în urma sesizărilor repetate fiind consultat după 6 luni de către un medic neurolog care a constatat că are spondilo-artroză cervicală, fiindu-i recomandată o medicație provizorie pe data de 28.02.2023 și revenirea la o lună după tratament, revenire ce nu a mai avut loc, deși s-a simțit din ce în ce mai rău. Totodată, la încarcerarea sa, a fost suspectat de o gastrită, nefiind dus la niciun control.
Acesta a mai invocat faptul că a fost discriminat față de unii deținuți, când Statul Român a recunoscut disfuncționalitățile sistemului penitenciar și a acordat compensații, anulate prin Legea 240/2019, fără a remedia deficiențele. A arătat că este discriminat și în raport de deținuții care sunt repatriați, ce beneficiază de garanția privind factorul spațial și previzibilitatea unui penitenciar, în timp ce el poate fi mutat în orice penitenciar pe motivul supraaglomerării.
De partea cealaltă, Statul Român a depus întâmpinare prin care a invocat excepția lipsei calității procesuale pasive, arătând în motivare că, prin lege, sunt stabilite alte instituții competente să asigure executarea pedepselor privative de libertate în condițiile stabilite de lege, invocând art.11, alin.1 și art.15 din Legea nr. 275/2006. Reprezentanţii Statului Român au invocat și excepția prescripției dreptului material la acțiune pentru perioadă anterioară de trei ani de la data formulării acțiunii, fiind împlinit termenul de prescripție de trei ani, atât timp cât perioada pentru care solicită daune începe din anul 2019.