Tupeul unui senator PSD. Condamnat pentru coruptie vrea sa ramana si cu banii donati feciorului

4658

@ Fostul senator PSD, Sorin Lazar se lupta in justitie sa patreze leafa incasata nelegal de feciorul sau pe care l-a angajat la cabinetul sau parlamentar @ Sorin Lazar a fost condamnat in doua dosare de coruptie

Desi a fost condamnat in doua dosare de coruptie inclusiv pentru conflict de interese deoarece si-a angajat feciorul la cabinetul parlamentar, fostul senator PSD, Sorin Lazar se lupta in justitie sa mentinta contractul de munca al feciorului sau si sa nu returneze la bugetul de stat banii incasati nelegal. Astfel, la scurt timp dupa ce Sorin Lazar a fost condamnat pentru conflict de interese Agentia Nationala de Integritate, prima dintre institutii care a sanctionat aceasta situatie, publicand si un raport in acest sens, a solicitat judecatorilor sa anuleze contractul de munca incheiat de Senatorul Romaniei cu Mihai Eduard Lazar, feciorul fostului parlamentar. Fiind fost parlamentar de Iasi, solicitarea ANI a fost inregistrata la Tribunalul Iasi fiind inregistrata cu nr. 302/99/2018. Recent, magistratii ieseni au admis cererea si au constatat nulitatea absoluta a contractului de munca nr. 1634/16.09.2010. Tinarul in virsta de 20 de ani a fost angajat la biroul tatalui sau in perioada 1 septembrie 2010 – 1 octombrie 2011, incasind pentru serviciile venituri nete suma de 6.434 lei.

„Legea nu se aplica si la mine”

In timpul acesti proces care s-a desfasurat dupa cum s-a mai precizat la Tribunalul Iasi, Lazar si feciorul sau s-au aparat cu toate fortele sa mentina valabilitatea contractului de munca. Jurnalistii Dezvaluirea.ro au studiat acest dosar si pot oferi detalii. Astfel, ANI a constatat ca in anul 2010, Mihai Eduard Lazar a depus cerere de angajare la cabinetul parlamentar al tatalui sau si „culmea” acesta din urma a aprobat-o. Dupa ce a constatat aceasta situatia ANI a stabilit ca Sorin Lazar s-a aflat in conflict de interese si a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie care l-a trimis in judecata pentru conflict de interese, fiind ulterior condamnat de judecatori. Cu toate acestea in procesul in care s-a judecat cu ANI, Sorin Lazar a sustinut ca prevederile din Codul Penal privind conflictul de interese nu s-ar aplica in acest caz. „Pe fondul pricinii, parații au solicitat respingerea actiunii aratand ca, niciun text de lege nu interzice unui senator sau deputat sa isi angajeze in cadrul biroului parlamentar o ruda pe linie dreapta de gradul I, iar interdictiile, incompatibilitatile si conflictele de interese nu se presupun și nu se aplica prin analogie.

Au mai sustinut paratii ca, reclamanta (ANI-n.r) nu a facut trimitere la nici un text de lege care sa-i fi interzis angajarea fiului sau la biroul parlamentar, ci a apreciat ca o legatura de sange naste o prezumtie de culpa absoluta. Paratul invedereaza ca nu a facut altceva decat sa vizeze cererea de angajare iar aceasta a fost transmisa secretarului general al Senatului, acesta emitand Ordinul nr. 1634/16.09.2010”, au sustinut Sorin Lazar si fiul sau in fata judecatorilor. Cu toate acestea dupa cum s-a mai precizat Sorin Lazar a pierdut procesul dar ieri pe 23 iulie, a contestat aceasta decizie la Curtea de Apel Iasi.

Condamnat si intr-un dosar al DNA

In perioada in care a fost parlamentar Lazar a fost trimis in judecata de doua ori, odata de DNA si odata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru motivele aratate mai sus, in ambele fiind condamnat. Astfel, pe 11 noiembrie 2014, Lazar a fost condamnat la 6 luni de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese, fiind si primul parlamentar cu o astfel de sentinta iar pe 11 noiembrie 2016 a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu. Faptele de abuz in serviciu a fost savarsite in perioada in care Lazar era primar al comunei Strunga din judetul sau, locul sau fiind luat dupa ce a ajuns parlamentar de sotia sa. Faptele se refera la faptul ca Lazar si subordonatii sai din primarie au incasat nelegal sume considerabile de bani sub forma de „prime” pe motivul ca au muncit mult prea mult organizand o serie de proceduri de licitatii.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.