@ Procurorii DIICOT continuă astăzi audierile în dosarul ilegalităților imobiliare din Primăria Iași @ Astfel, dosarul decapitează în primul rând Direcția de Cultură Iași @ Mâine va fi audiat în calitate de suspect Virgil Babîi, fostul director al Direcției de Cultură Iași @ Asta, după ce la sfârșitul anului trecut, în același dosar a fost inculpat Bobi Apăvăloaei, actualul director al Direcției de Cultură @ Astăzi, în același dosar va fi audiat în calitate de martor viceprimarul Daniel Juravle dar și alți funcționari și șefi din Primăria Iași
Mega-dosarul ilegalităților imobiliare din Primăria Iași face din ce în ce mai multe victime printre directorii de instituții și funcționari. Este vorba despre dosarul în care actualul primar Mihai Chirica este acuzat că a semnat nici mai mult nici mai puțin decât 8 certificate de urbanism și autorizații de construire ‘’prin care a atestat, cu știință, împrejurări necorespunzătoare adevărului, deși lucrările de construcție nu respectau cadrul legal și ceea ce prevedeau autorizațiile de construire emise’’. Astfel, acest dosar decapitează Direcția de Cultură Iași. După ce la sfârșitul anului trecut, în acest dosar a fost inculpat Bobi Apăvăloaei, actualul director al Direcției de Cultură Iași, mâine va fi audiat în calitate de suspect și Virgil Babîi, fostul director al instituției. Celor doi li se impută faptul că au avizat două construcții în zona protejată (Centrul Istoric și Curtea Domnească) fără să-l oblige pe beneficiar să realizeze un Plan Urbanistic Zonal, așa cum prevedea Legea. ‘’Deși nu a fost emis PUZ pentru construcția pe acoperișul imobilului ce se află în zonă de arie protejată și nu se putea supraetaja, nici supraînalța și nici construi cu depășirea indicatorilor specifici imobilelor din zonele protejate, nefiind întocmit nici PUZ (Plan urbanistic zonal) și/sau PUD (Plan urbanistic de detaliu) și a atestat, prin semnare, în fals aviz aferent autorizației de construire nr. 955/28.08.2019 cu încălcarea indicatorilor stabiliți în precedenta autorizație de construcție, s-a permis închiderea terasei-etajului tehnic și s-a modificat atât înălțimea cît și volumul imobilului, iar în baza proceselor verbale de recepție la terminarea lucrărilor au fost emise și semnate edificările construcțiilor pentru a se întabula și a se vinde imobilele, autorizate și construite ilegal, cu încălcarea prevederilor legislației în domeniu, respectiv a Legii nr. 50/1991 republicata’’, se arată în dosarul de urmărire penală.
Astăzi vor fi audiați funcționari din primărie
Astăzi vor fi audiate Nora Brândușescu, fostă funcționară a municipalității în prezent inspector la Inspectoratul de Stat în Construcții. Nora Brândușescu a fost trimisă în judecată de DNA Iași, alături de primarul Mihai Chirica și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu în ‘’dosarul Flux’’, cel în care sunt acuzați că au edificat ilegal un bloc ridicat de firma lui Gheorghe Cheșcu în cartierul Tărărași. Și Tudor Cheșcu, fiul lui Gheorghe Cheșcu este trimis în judecată în acest dosar. De asemenea, în dosarul de la DIICOT va fi audiată astăzi și Petronela Susan, fostă funcționară la Primăria Iași. După izbucnirea scandalului de la Primăria Iași, Petronela Susan s-a transferat la Primăria comunei Rediu unde a fost prinsă în flagrant în timp ce lua mită, ulterior fiind trimisă în judecată și condamnată. Reamintim că în acest dosar au fost audiați recent la DIICOT Iași în calitate de inculpați, Mihai Chirca, Alexandru Mustiață arhitectul șef al municipiului Iași dar și Cristina Oțeleanu – directorul Direcției Juridice din primărie. Acuzațiile sunt legate de autorizarea și edificarea ilegală a unor clădiri din municipiul Iași.
Justiția i-a mai pus o pilă lui Chirica. Dosarul Flux judecat de soția unui director din primărie
Directorul de la Cultură, inculpat în mega-dosarul golăniilor imobiliare
Constantin MAZILU