Un primar și-a distrus comuna din răzbunare: 1,2 milioane euro despăgubiri unei firme după un abuz

5998
Vasile Aștefanei, primar Bălțați
Vasile Aștefanei, primar Bălțați

@ Abuzul făcut de primarul Vasile Aștefanei îi va costa 1,2 milioane euro pe locuitorii comunei Bălțați @ Comuna urmează să fie executată silit în perioada următoare @ Asta deoarece zilele trecute Curtea de Apel Iași a obligat Primăria Bălțați să despăgubească firma Caise Naturale SRL cu suma de 5.795.634,70 lei @ Firma a pierdut un proiect european din cauza piedicilor, abuzurilor lui Aștefanei și în consecință judecătorii au obligat Primăria Bălțați să achite firmei contravaloarea finanțării europene pierdute @ Pur și simplu, Aștefanei a refuzat să emită un certificat de urbanism pentru realizarea unei plantații de pomi, a unui depozit și hală de procesare iar firma a ratat finanțarea @ Toate acestea pentru că firma care implementa proiectul aparține familiei unui fost contracandidat pentru fotoliul de primar

Orgoliul și setea de răzbunare a primarului Vasile Aștefanei au falimentat comuna Bălțați din județul Iași. Astfel, în perioada următoare un executor judecătoresc va bloca conturile comunei și dacă va fi cazul va scoate la vânzare terenuri și clădiri aflate în patrimoniul privat al Consiliului Local pentru achitarea unor despăgubiri în valoare de circa 1,2 milioane euro pe care o societate comercială le-a câștigat în instanță (vezi aici). Astfel, zilele trecute Curtea de Apel Iași a obligat Primăria Bălțați să despăgubească firma Caise Naturale SRL cu suma de de 5.795.634,70 lei. Asta această societate comercială cu sediul în comuna Bălțați a câștigat o finanțare europeană pentru înființarea unei plantații de caiși, construirea unui depozit frigorific și hală de producție dar a pierdut banii deoarece Vasile Aștefanei a refuzat să emită un certificat de urbanism și titlul de proprietate pentru un 1 ha teren. Deși, anterior, instanțele de judecată l-au obligat pe Aștefanei să emită cele două acte administrative, acesta a refuzat ostentativ iar firma a ratat finanțarea.

Un proiect de toată frumusețea distrus de primar

În anul 2019, SC Caise Naturale SRL a obținut prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală- Măsura 4.1a – investiții în exploatații agricole, derulat prin AFIR, o finanțare nerambursabilă în valoare de  4.181.681,23 lei pentru înfiinţarea unei plantaţii pomicole ( caişi în regim de agricultură biologică), construirea unui depozit frigorific pentru fructe, a unei instalaţii de procesare a fructelor şi producţie de suc de fructe şi comercializarea acestei producţii. Cererea de finanțare a fost depusă la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) la data de 20.03.2019 și dosarul era complet, cuprindea inclusiv contractul încheiat cu o firmă pentru construirea depozitului, contracte prin care anumiți beneficiari se obligau să achiziționeze producția de caise etc. De aceea, în data de 09.04.2020, AFIR a semnat cu SC Caise Naturale SRL contractul de finanţare poartă numărul C041A0Q00021912400374 care prevedea ‘’acordarea unei finanţări nerambursabile în valoare de 4.181.681,23 lei – care reprezenta 90% din valoarea totală eligibilă a proiectului, restul de 10 % urmând să fie susţinut de societatea reclamantă’’. Investiția din proiect urma să fie realizată pe o suprafață de circa 6,23 ha din care pe 5,23 ha trebuia plantată livada de caiși. În timpul implementării proiectului însă, s-a constatat că pe bucată din terenul pe care urma să se realizeze investiția se află o magistrală de gaz și nu se poate construi. În cosecință, firma Caise Naturale SRL a cumpărat 1 hectar de teren lângă proprietatea pe care o deține. Noua suprafață urma să fie alipită celei deja existente pentru continuarea proiectului. A fost încheiat un antrecontract de vânzare-cumpărare deoarece vânzătorul, un cetățean din comună nu avea titlu de proprietate. Pentru completarea documentației, AFIR a solicitat să se mai depună titlul de proprietate pentru suprafața de 1 hectar achiziționată suplimentar și un alt certificat de urbanism care să cuprindă și acest teren. Aceste documente făceau parte din proiectul tehnic. Aștefanei a refuzat să emită un nou cerficat de urbanism. SC Caise Naturale SRL a dat în judecată Primăria Bălțați pentru ca instanța să-l oblige pe Aștefanei să emită acest document. Firma a câștigat în primă instanță dar Aștefanei a făcut recurs și tot a pierdut. Mai departe, firma și vânzătorul suprafetei de 1 hectar au cerut Comisiei locale de fond funciar să emită titlul de proprietate. Aștefanei iar a refuzat și din nou a fost dată în judecată primăria. În timpul procesului Aștefanei s-a opus emiterii titlulului de proprietate dar de asemenea a pierdut. Instanța l-a obligat pe Aștefanei să emită și titlul de proprietate.

Răzbunare plătită cu bani publici

Chiar și după ce a fost obligat de instanțe, Aștefanei a emis cu întârziere cele două documente, mult după pronunțarea sentințelor iar firma a pierdut finanțarea. Suma de 5.795.634,70 lei pe care Primări Bălțați trebuie s-o achite sub formă de despăgubiri reprezintă contravaloarea proiectului și alte cheltuieli făcute de firmă pentru a obține finanțarea. Aștefanei a refuzat ostentativ să emită cele două documente din pură răzbunare. Asta deoarece, SC Caise Naturale SRL este administrată de firma unui fost contracandidat pentru fotoliul de primar al comunei Bălțați. ‘’ Justiția rămâne singura redută împotriva pasivității și abuzurilor din partea autoritățile publice . Acest proiect ar fi adus plus de valoare  și întregii comune, întregii zone. Era vorba de dezvoltarea unei livezi de cais ecologic  pe o suprafață de 5 ha de teren, de construirea unui depozit frigorific  pentru  fructe și de edificarea unei linii de prelucrare a fructelor   și producție a sucurilor de fructe.  Acest proiect a  selectat și aprobat de  finanțatorul AFIR dintr-un număr de 288 cereri de finanțare depuse, din care s-au aprobat doar 27 de proiecte, cel al societății Caise Naturale regăsindu-se pe locul 4 dintre toate aceste proiecte și primind în anul 2020  finanțarea maximă –  de 90 % din valoarea proiectului. Am fi avut  așteptări de la autoritățile publice locale să sprijine asemenea proiecte nu să se opună lor prin toate mijloacele , inclusiv prin refuzul de a soluționa în termene legale cererile noastre, privitoare la drepturi  și interese recunoscute de lege.  Ne bucurăm că instanța a aplicat legea  și a instituit răspunderea, pentru  ca aceste autorități publice  să fie avertizate că  suntem într-un stat de drept în care încălcarea legii, abuzurile, desconsiderarea drepturilor cetățenilor se plătesc’’, a spus Oana Chirița, avocatul firmei Caise Naturale SRL.

Contactat telefonic de jurnaliștii Dezvăluirea.ro, Aștefanei ne-a oferit un comentariu care trădează faptul că aceasta nu realizează faptul că sentința Curții de Apel este definitivă și executorie și că va pierde toți banii de cheltuială ai comunei pentru cel puțin câțiva ani. ‘’Așteptăm motivarea și o atacăm pe cale extraordinara. Mergem și la CEDO daca va fi cazul. Au mai fost și altele și le am întors. Ne luptăm‘’, a spus Vasile Aștefanei

Cine plătește? Nichita a plătit din banii lui

Curtea de Conturi este obligată să impună aplicarea Legii în acest caz așa cum a făcut-o cu Gheorghe Nichita. În anul 2013, o familie de ieșeni a câștigat despăgubiri în justiție deoarece Primăria Iași a refuzat să-i emită certificatul de urbanism și autorizația de construire pentru o casă. Despăguburile în valoare de 129.000 lei au fost achitate din bugetul local. Finanțele au obligat însă municipalitatea să se îndrepte împotriva celui care a refuzat să emită cele două documente iar banii au fost recuperați de la fostul primar Gheorghe Nichita care astfel a plătit abuzul din banii săi personali (vezi aici). Astfel, și comuna Bălțați trebuie să recupereze banii de le cei care au refuzat să emită documentele de care avea nevoie firma Caise Naturale SRL iar printre aceștia se numără și Vasile Aștefanei.

Comună îngropată de abuz și incompetență

Deși pare greu de crezut, situația de la Bălțați este mult mai gravă. Asta deoarece, Primăria Bălțați se află în prezent sub o procedură de executare silită demarată de Dumitru Strungariu, un cetățean căruia Aștefanei a refuzat să-i retrocedeze terenurile moștenite de la părinți. Mai multe detalii puteți reciti în articolul repostat mai jos.

Incompetență inegalabilă: o primărie a pierdut terenul pentru casele tinerilor. Documente

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.