@ Fabrica de pâine din Hârlău închisă de Protecția Consumatorului este de fapt o mică brutărie patronată de Ghenadie Ciobanu, fostul prim-procuror al Parchetul de pe lângă Judecătoria Hîrlău @ În anul 2014, Ghenadie Ciobanu a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru luare de mită @ ‘’Da, deci astăzi, un lucru foarte grav. În județul Iași, mai exact în orașul Hârlău, o fabrică de pâine care deservea aproape 40% din aria teritorială a județului Iași. O să trimitem documentația mai târziu. Acolo se desfășura, nu știu, să folosesc un termen civilizat, era ceva ca prin Evul Mediu. Era o clădire de pe timpul lui Ceaușescu, utilaje, nu mai vorbim de gândaci. Gândacii erau eclipsați de șobolani”, a spus Piedone despre brutăria lui Ghenadie
Fabrica de pâine din Hârlău închisă de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), acțiune cu care șeful acestei instituții, Cristian Popescu Piedone se laudă de vreo două zile în mass-media și pe Facebook este de fapt o mică brutărie ce funcționează la parterul unui bloc de aproape 20 de ani. Această brutărie este patronată de Ghenadie Ciobanu, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Hîrlău. De altfel această brutărie funcționează din perioada în care Ghenadie Ciobanu era șef a Hârlău. Ghenadie Ciobanu a fost trimis în judecată de DNA Iași pentru luare de mită în luna mai a anului 2013. Pe data de 21 noiembrie 2014, Ghenadie Ciobanu a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare. ‘’ În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: în cursul lunii ianuarie 2011, inculpatul Ciobanu Ghenadie, în calitate de procuror, a pretins suma de 1.000 lei de la doi denunţători, iar la 19 ianuarie 2011 a primit suma de 200 de euro, pentru a da o soluţie de netrimitere în judecată față de unul din ei, într-un dosar penal pe care magistratul îl instrumenta. Persoana respectivă era cercetată pentru infracţiunile de conducere sub influența alcoolului și implicare într-un accident rutier soldat cu vătămarea corporală uşoară a victimei. La data de 19 ianuarie 2011, data primirii banilor, inculpatul Ciobanu Ghenadie a dispus scoaterea persoanei cercetate de sub urmărirea penală şi aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ pe considerentul că fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni’’, se arată în comunicatul emis de DNA după ce l-a trimis în judecată pe Ciobanu. Alte detalii din dosarul de corupție puteți citi în articolul repostat mai jos.
Brutărie amenajată într-un fost WC. Gândaci și șobolani
Brutăria lui Ghenadie Ciobanu a fost amenajată în fosta toaletă a restaurantului Laleaua Neagră din Hârlău. Acest restaurant a aparținut cooperației locale. Pentru că restaurantul a dat faliment, spațiul a fost vândut pe bucăți. Chiar și în pozele postate de Piedone cititorii pot să vadă ca spațiul arată ca o toaletă. Piedone susține că în această brutărie era atât de multă mizerie încât ‘’gândacii erau eclipsați de șobolani’’. ‘’Da, deci astăzi, un lucru foarte grav. În județul Iași, mai exact în orașul Hârlău, o fabrică de pâine care deservea aproape 40% din aria teritorială a județului Iași. O să trimitem documentația mai târziu. Acolo se desfășura, nu știu, să folosesc un termen civilizat, era ceva ca prin Evul Mediu. Era o clădire de pe timpul lui Ceaușescu, utilaje, nu mai vorbim de gândaci. Gândacii erau eclipsați de șobolani. Sacii de făină, pâinea, pe jos. Utilajele erau într-un grad avansat de rugină, cuptoarele abia se mai țineau în picioare. Era o ruină, efectiv. A fost închisă pe termen nelimitat, până la remedierea problemelor. Cuantumul amenzilor sunt foarte mari (sic!), dar nu îi sperie. Degeaba le dai 300.000 amendă, 500.000 lei. Sunt agenți economici, care la închiderea caselor 400.000 de lei nu înseamnă nimic și continuă să-și desfășoare activitatea într-un mediu extrem de toxic și periculos pentru consumator. Această unitate pe care am închis-o azi va suporta nu doar consecințele autorității, dar și organele abilitate care au competențe, pentru că este de neimaginat. Nu e treaba mea cum se lucrează la negru, că se face evaziune. Noi ce constatăm și nu avem competențe, raportăm mai departe autorităților competente”, a declarat Piedone la Antena 3 CNN. De precizat că brutăria nu deservea 40 la sută din populația județului Iași. Vindea câteva sute de pâini pe zi.
Mai departe enumerăm deficiențele constatate de OPC așa cum au fost prezentate de Cristian Popescu Piedone pe pagina sa de Facebook
1.Produse depozitate la temperatura din incinta brutariei, în condițiile în care producătorul recomandă o temperatură de 0-6 grade Celsius. Aluat depozitat la temperatura mediului ambiant, neacoperit.
- În zona de producție a produselor de panificație au fost găsite paleti neigienizați și lazi cu pâine atât ambalată, cât și neambalată, direct pe paviment.
- Mașina pentru feliat pâinea nu era curățată, având depuneri de materii organice.
- Echipamentele de lucru nu erau curățate și igienizate corespunzător, iar rastelele prezintau depuneri consistente de materii organice, praf, reziduuri de amidon și straturi suprapuse de aluat uscat.
- Rastelele utilizate la depozitarea tavilor fierbinți la scoaterea din cuptor prezentau un grad avansat de rugină și depuneri consistente de aluat stratificat.
- Pereții brutariei erau deteriorați, cu plăci de faianță sparte și cu crăpături, neigienizați.
- Dospitorul și malaxorul aveau elemente ruginite și resturi de aluat, fiind neigienizate.
- Masa pe care se modelează aluatul era confecționată din lemn de esență moale, material care nu poate fi curățat eficient, existând riscul formării de așchii care pot adera în aluatul de pâine.
- Tavile folosite pentru coacere erau confecționate din tablă de aluminiu, arse, cu urme de aluat copt și depuneri consistente de grăsimi.
Constantin MAZILU