Verdict devastator împotriva procurorului care i-a fabricat un dosar unui afacerist ieșean. ‘’Era nevinovat’’

1959
procuror Dan Blanaru-Campulung Moldovenesc și Lucian Zlate
procuror Dan Blanaru-Campulung Moldovenesc și Lucian Zlate

@ Înalta Curte de Casație și Justiție a motivat sentința prin care l-a achitat pe omul de afaceri Lucian Zlate în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru conducerea unui autovehicul fără permis de conducere @ Zlate s-a ales cu dosar penal în urma unei neglijențe a polițiștilor de la Rutieră care au omis să opereze în baza de date faptul că acesta avea dreptul să conducă autovehicule

O palmă usturătoare pentru justiția făcută pe genunchi sau din răzbunare. După ani de coșmaruri judiciare, dosare penale îngrămădite ca la linia de autoservire și acțiuni mai degrabă de tip vânătoare de om decât anchetă penală, omul de afaceri Lucian Zlate câștigă o luptă istorică împotriva abuzurilor unui procuror și a unui polițist care i-au fabricat un dosar penal din rea-voință. Astfel, Lucian Zlate a fost trimis în judecată de procurorul Daniel Blănaru de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, pentru conducerea unui autovehicul fără permis de conducere în condițiile în care acesta figura în baza de date cu interdicția de a se urca la volan dintr-o neglijență a Poliției. Mai exact, Poliția a omis din neglijență să opereze în baza de date faptul că Lucian Zlate contestase în instanță un proces verbal de contravenție în baza căruia i-a fost suspendat dreptul de a conduce. În timpul procesului a fost oprit de un polițist din Iași care a consultat baza de date și a văzut că are dreptul de a conduce suspendat. Polițistul din Iași a deschis un dosar penal pentru conducere permis, dosar care a fost clasat ulterior de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași care au înțeles că vina aparține Poliției. A fost pe data de 28.01.2020 la Pojorâta și i s-a întocmit din nou dosar penal pentru conducere fără permis. De această dată interdicția de a conduce apărea în baza de date din cauza dosarului penal deschis de polițistul din Iași, dosar despre care am vorbit în rândurile de mai sus și care a fost clasat deoarece procurorii au înțeles situația. Numai că, procurorul Dan Blănaru a refuzat să înțeleagă situația și l-a trimis în judecată pe Lucian Zlate. Instanțele din Suceava l-au condamnat la 2 ani cu suspendare iar Înalta Curte l-a achitat.

‘’Nu a săvârșit nici o infracțiune’’

ICCJ l-a achitat definitiv pe Lucian Zlate și a desființat din temelii întreaga construcție juridică aberantă care a stat la baza acestui dosar. ‘’Constatând pe de o parte în temeiul unei hotârâri judecătorești definitive, absența caracterului ilicit al faptului generator (în cazul nostru contravenția consfințită prin procesul verbal întocmit), iar pe de altă parte neregularitatea măsurii complementare (necomunicarea acesteia inculpatului) nu se poate reține îndeplinirea cerinței privind suspendarea dreptului de a conduce și, ca atare realizarea laturii obiective a infracțiunii. În concluzie, contrar aprecierii instanțelor de fond, Înalta Curte reține că la data depistării inculpatului în trafic (28.01.2020) mențiunea privind permisul de conducere ‘’cu restricții-suspendat’’ în temeiul dosarului penal nr.3882/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași nu putea constitui premisă pentru infracțiunea prevăzută de art.335 alin 2 Codul penal deoarece pe de o parte actul de constatare a faptei pretins ilicită (contravenția) ce a stat la baza inițierii dosarelor penale, respectiv procesul verbal PCA nr.2594507 a fost anulat prin sentința civilă nr.2705 din 8.10.2008 a Judecătoriei Vaslui rămasă definitivă iar pe de altă parte față de inculpat s-a dispus clasarea în dosarul penal pentru infracțiunea care a generat suspendarea exercitării dreptului de a conduce. În aceste condiții, opririle repetate în trafic și inițierea succesivă a unor dosare penale împotriva inculpatului, în baza aceleiași contravenții anulate și a unei suspendări care nu mai opera, sunt lipsite de semnificație penală’’, au arătat judecătorii Înaltei Curți.

Cu alte cuvinte judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție a făcut, în sfârșit, ceea ce toate instanțele anterioare au refuzat să facă: dreptate. Întrebarea este: cine plătește? Cine răspunde pentru zecile de dosare, pentru hărțuirea constantă, pentru faptul că un cetățean român, antreprenor activ, a fost purtat prin toată țara cu cătușele invizibile ale unui sistem care încă funcționează după logica „hai să-I facem un dosar”? Procurorul Dan Blănaru omul care a ignorat realitatea a tratat dreptul penal ca pe o unealtă personală de răzbunare a mers mai departe cu abuzul. L-a trimis pe Zlate în judecată a doua oară, în baza aceleiași situații de fapt și cu aceleași dovezi care au stat la baza dosarului în care a fost achitat. Acesta nu este un caz izolat. Este doar încă o piesă într-un puzzle al abuzurilor pe care procurorul Blănaru le-a adunat în portofoliul său. Să nu uităm: omul care l-a trimis în judecată pe Lucian Zlate este același procuror care a pus sub acuzare un denunțător de tăieri ilegale de pădure, în timp ce hoții au fost lăsați în libertate. Această decizie nu e doar despre Lucian Zlate. Este despre fiecare cetățean român care poate deveni victima unui sistem care greșește – și nu își cere niciodată scuze. Când un procuror face dosare fără temei, ignorând hotărâri judecătorești și fabricând acuze pe baza unor contravenții inexistente, nu mai vorbim despre aplicarea legii, ci despre un abuz de putere în forma sa cea mai pură.

Statul riscă să achite daune. Dar cine plătește pentru distrugerea încrederii în Justiție?

Această întrebare rămâne. Și nu va dispărea odată cu închiderea acestui dosar. Pentru că adevărata justiție nu se face cu dosare, ci cu responsabilitate. Iar dacă sistemul refuză să se curețe singur, atunci va fi curățat de cei care au curajul să lupte – și să învingă. Lucian Zlate a fost achitat și cere despăgubiri statului român.

Procurorul care s-a făcut frate cu hoțul s-a pus pe capul unui afacerist ieșean. Magistrat reclamat pentru abuz

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.