Viață la stat: bugetarii de lux de la ApaVital compromit un proiect de jumătate de miliard Euro

1818
Andi Dumitras, Ioan Toma, Ioan Mihailescu, Mihai Dorus-directorii ApaVital-
Andi Dumitras, Ioan Toma, Ioan Mihailescu, Mihai Dorus-directorii ApaVital-

@ Revoltă a primarilor din județul Iași și atac direct la directorul ApaVital Mihai Doris pe care-l acuză de incompetență în implementarea unui proiect de 500 milioane euro, fonduri europene alocate prin POIM (Programul Operațional pentru Mediu) în vederea realizării rețelei de aducțiune de apă în județul Iași @ Primarii sunt nemulțumiți de faptul că licitațiile pentru selectarea firmelor care trebuie sa realizeze lucrările eșuează pe rând din vina celor de la ApaVital @ Tonul l-a dat Alina Apostol, primarul comunei Ciortești care a acuzat ca ApaVital se pregătește să eșueze a treia oară în organizarea licitației pentru realizarea rețelei de apă în satul Coropceni @ ‘’ Am obosit de 6 ani să aștept competență de la oameni incompetenți! Întreb public, domnule director Mihai Doruș, de ce ne luați de proști?    De ce în mod intenționat tergiversați unul din cele mai mari contracte?’’, a spus Alina Apostol

Cel mai mare proiect de infrastructură din județul Iași, cu o valoare de 500 milioane euro riscă să fie compromis de incompetența celor de la ApaVital, acuză unii primari din județul Iași. Este vorba despre banii alocați prin POIM – ( Programul Operațional pentru Mediu) pentru extinderea rețelelor de apă). Alina Apostol, primarul comunei Ciortești critic dur conducerea ApaVital SA care este pe cale să eșueze pentru a treia oară în organizarea licitației pentru selectarea firmei care urmează să execute lucrările de realizarea lucrărilor de aducțiune de apă în comunele Ciortești (Coropceni) – Schitu Duca (Satu Nou), Dobrovăț, Cozmești dar și o parte. Valoarea acestor lucrări este de 32 de milioane euro, cea mai mare ‘’felie’’ din suma totală de 500 milioane euro. ApaVital a organizat până acum trei proceduri de licitație pentru selectarea firmei care urmează să realizeze lucrările iar primele două au eșuat. Prima tentativă de organizare a unei licitații a fost în luna mai 2022 dar procedura a fost restrasă. Abia in decembrie 2022 procedura a fost reluată dar nu s-a înscris nimeni. Alina Apostol a arătat că licitația a eșuat numai din vina ApaVital care a subevaluat mult prețurile lucrărilor. Alina Apostol a mai adăugat că este aberant ca ApaVital să lungeasca inutil procedura adica sa stabileasca un termen de 3 luni de depunere a ofertelor de către firmele interesate în condițiile în care Legea prevede 15 zile. ‘’Am obosit de 6 ani să aștept competență de la oameni incompetenți! În toamnă, Apa Vital a scos la licitație,  cu o perioadă extrem de mare de depunere a ofertelor (3 luni și nu 15 zile, cât permite legea) și cu o valoare subevaluată lucrarea de apă și canalizare care traversează 5 comune și racordează Coropceni la civilizație! Am așteptat 20 decembrie să pot să vă dau vestea că avem constructor și că în sfârșit Apa Vital își face treaba. Nu s-a întâmplat! Nu s-a înscris nimeni! Acum au reluat procedura, încă 3 luni în loc de 15 zile perioadă de depunere a ofertelor!  Întreb public, domnule director Mihai Doruș, de ce ne luați de proști? De ce în mod intenționat tergiversați unul din cele mai mari contracte? Stau si ma intreb daca nu cumva această licitație este cu dedicație, daca nu cumva se stabileste un termen atat de mare de depunere a ofertelor pentru ca o anumită firma să-și termine lucrarile și să se înscrie și aici. Sunt probleme si cu firma de proiectare Eptisa cea care castiga toate contractele de proiectare la ApaVital. La un moment dat cei de la Eptisa sustineau ca nu au primit aviz de la Drumuri Nationale. M-am interesat la Drumuri Nationale si am putut sa constat ca vina era la Eptisa care întârziase trei luni cu completarea documentației. Răbdarea mea s-a terminat!  Au blocat 1.108 oameni (nr. de locuitori ai satului Coropceni – n.r), își bateți joc de o comunitate în care apa de băut este un lux!’’, a spus Alina Apostol.

Aceasta a adaugat că incompetența ApaVital blochează și proiectele de asfaltare a drumurilor comunale. Primăria Ciortești a obtinut finanțări pentru asfaltarea drumurilor dar trebuie să aștepte întâi realizarea lucrărilor de aducțiune de apă.

Primarul Dobrovățului: ‘’Nu le mai votez salariile la ApaVital’’

La fel de revoltat este și Cătălin Martinuș primarul comunei Dobrovăț care, de asemenea acuză ApaVital de incompetență. ‘’Este incompetență și bătaie de joc. Stau și mă întreb cine va plati corectiile financiare pe care UE la va aplica din cauza intarzierilor? În plus noi stăm pe loc și cu asfaltarea drumurilor. Nu putem asfalta drumurile pentru ca după aceea sa vină sa le sparga să tragă țeava de apă. Cei de la ApaVital au salarii uriașe. Dar eu m-am decis. Noi primarii, in calitate de membri ai Asociaţiei Regionale a Serviciilor de Apă Canal Iaşi (ARSACIS) votăm și bugetul ApaVital. Eu nu le mai votez bugetul și implicit salariile. Este forma mea de protest’’, a spus Catalin Martinus. În edițiile anterioare am arătat că Mihai Doruș are o leafă de 10.000 euro pe lună. Dar, ApaVital are 5 directori ceilalti 4 fiind de asemenea plătiți foarte bine. Ceilalti directori sunt Andi Ștefan Dumitraș – director tehnic, Gabriela Masalagiu – director economic, Ion Mihăilescu-director operational si Romeo Casian-director comercial. Contactat de jurnalistii Dezvaluirea.ro pentru a obtine un punct de vedere din partea ApaVital, Mihai Doruș ne-a redirecționat catre purtatorul de cuvant. Considerăm că atunci când este vorba despre un proiect de jumătate de miliard de euro, un director cu o leafă de 10.000 euro este obligat să ofere explicații.

 

Bugetarii de lux de la ApaVital ne majorează tarifele să-și păstreze salariile nesimțite

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.