@ Războiul dintre afaceriștii Florin Marian Dobrea-patronul Rodotex și Mariua Enea-patronul Prima Construct SRL a ajuns în faza plângerilor la DIICOT @ Reamintim că cei doi sunt vecini în Copou în zona străzilor Cazărmilor-Bucur @ De această dată Dobrea a reclamat că pe proprietatea lui Enea au fost efectuate lucrări fără autorizație printre care și niște ziduri de sprijin @ Asta în condițiile în care în autorizațiile de construire eliberate pentru cele două case se prevede obligativitatea amenajării acestor ziduri de sprijin pentru stabilizarea versantului care, începuse deja să se miște @ Plângerea lui Dobrea a ajuns la DIICOT Iași, care evident, au clasat acuzațiile ca fiind nefondate
Un război al orgoliilor în care un afacerist din Iași, Florin Marian Dobrea-patronul Rodotex i-a antrenat inutil și pe procurorii DIICOT Iași. Vorbim din nou despre cunoscutul conflict dintre Dobrea și Marius Enea-patronul Prima Construct SRL. Reamintim că totul a început când Enea a început să-și facă vila din Copou, lângă Dobrea. De atunci, de mai bine de doi ani acest război s-a lăsat cu zeci de plângeri penale și procese civile inițiate de ambele părți. Recent, procurorii DIICOT Iași au clasat o plângere depusă de Dobrea atât împotriva lui Enea dar și împotriva afaceristului Cristian Delcea precum și a unor polițiști locali și funcționari din Primăria Iași. Dobrea i-a acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, falsuri, abuz în serviciu, omisiunea sesizării etc. În esență, Dobrea a reclamat că Enea ar fi făcut unele lucrări fără autorizație iar cei de la Poliția Locală l-ar fi acoperit. Culmea, Dobrea a reclamat și realizarea unor ziduri de sprijin care-i îi sunt utile și lui, datorită acestor construcții vila nu i se mai duce la vale. ‘’Cazul Enea vs. Dobrea este un desen animat de proasta calitate, regizat de Walt Disney mr. Dobrea, esenta spetei constand in afirmatia ca “vine dealul peste mine, dar nu te las sa construiesti ceva sa nu vina!’’, a concluzionat Cristian Curcă, avocatul lui Enea.
Tranzacții între milionari
Totul a început în anul 2012, când Marian Dobrea și soția lui au cumpărat terenul de pe strada Cazărmilor nr.49 A de la dezvoltatorul imobiliar Vasile Filip. După trei au au obținut în Consiliul Loca aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal fiind eliberate ulterior autorizații de construire pentru case, ambelor familii. Terenul se află în pantă iar expertizele tehnice au arătat că ambele suprafețe prezentau un risc de alunecări de teren. ‘’Datorită pierderii stabilității terenului pe o zonă care cuprinde ambele proprietăți (Dobrea și Filip) se dispune realizarea unor piloți forați cu adâncimea de 18.00 m, poziționați la o distanță de 3.00 m, interax dispuși în zig zag pe toată latura de nord a amplasamentului. Toți piloții vor fi legați la partea superioară cu o grindă cap pilot și un perete din beton armat în grosime de 30 cm și înălțime de 1.70 m’’, se arată în documentele de autorizare a celor două case. ‘
Un risc mai mare de alunecare prezenta casa lui Dobrea. În aceste condiții cele două familii au stabilit să se realizeze zidul de sprijin. ‘’Subsemnatul Filip Vasile sunt de acord cu amplasarea piloților și a zidului de sprijin ce protejează construcția lui Dobrea Florin, pe proprietatea. Am convenit ca ulterior să rezolvăm și problema proprietăților apărută odată cu amplasarea acestui zid de sprijin’’, se arată în documentație. Prin urmare, datorită reliefului terenului, zidul de sprijin nu putea fi realizat decât pe terenul familiei Filip. Zidul ar fi ocupat o suprafață de 265 mp.
Dobrea trebuia să cedeze un teren în schimbul zidului
Cele două părți au stabilit ca familia Dobrea să cumpere un alt teren de 300 mp pe care să-l cedeze familiei Filip ca și compensație pentru suprafața ocupată de zid. De asemenea, pe lângă zid urma să fie amenajată o alee, pentru acces. Ulterior, în anul 2018 familia Filip vândut suprafața de 1.340 mp către afaceristul Cristian Delcea, care de asemenea intenționa să-și construiască o casă. Acest teren se află pe strada Bucur nr.3A. Odată cu vânzarea terenului, familia Filip a transmis cumpărătorilor și convenția legată de amenajarea zidului de sprijin, schimbul de terenuri aferent etc. Cristian Delcea și-a dat seama că terenul achiziționat nu este suficient pentru a-și construi casa pe care și-o dorea iar în luna iulie 2021 a vândut suprafața către Marius Enea și soția sa. Evident, Delcea a cesionat și autorizația de construire și implicit convenția legată de zidul de sprijin. În mai 2022, familia Enea obține o nouă autorizație care modifică autorizația inițială (cea obținută de familia Filip) prin mărirea suprafeței demisolului. Însă, Dobrea nu s-a mai ținut de cuvânt. A cumpărat cei 300 metri dar nu i-a mai cedat. I-a cumpărat și și-a extins proprietatea, și-a amenajat o piscină. ‘’Eu am făcut investiții majore în stabilizarea acestui teren, dar Dobrea face plângeri nejustificate peste tot. Terenul nu se mai mișcă. Noi am făcut două expertize geotehnice, sunt montate înclinometre, la care se efectuează lunar citirile și se întocmesc rapoarte de monitorizare a versantului’’, a spus Marius Enea.
În momentul în care Marius Enea s-a apucat să-și ridice casa, după ce a obținut o nouă autorizațe. Dobrea a început războiul. În luna iulie 2022, autorizația lui Enea a fost suspendată de Tribunalul Iași ca urmare a unei cereri depuse de Primăria Iași. Primarul Mihai Chirica este prieten cu Dobrea. Dobrea a cerut în instanță inclusiv anularea autorizației dar judecătorii nu au pronunțat încă o sentință.
Procurori: faptele nu există
Recent, procurorii DIICOT au clasat plângerea lui Dobrea după ce au ajuns la concluzia că infracțunile reclamate de acesta nu există. Mai mult, s-a constatat că o bună parte din lucrările reclamate au fost realizate în baza înțelegerii dintre Filip și Dobrea privind piloții de susținere, zidul de sprijin etc. ‘’La momentul achiziției terenului din strada Bucur nr.3A, erau efectuate lucrări de construcție incipiente (fundații, placă, stâlpi) aspect pe care sus numitul le cunoștea personal îl cunoștea din desele vizite efectuate anterior achiziției terenului. De asemenea, numitul Cristian Delcea a participat la efectuarea lucrărilor de sistematizare verticală fiind de acord cu realizarea schimbului în condițiile și limitele stabilite cu antecesorul său în drepturi, numitul Filip Vasile’’, au arătat procurorii DIICOT.
Totuși Dobrea nu a renunțat. A contestat în instanță ordonanța de clasare (vezi aici).
Doi milionari s-au încăierat pentru o casă în Copou. Judecătorii au stabilit cine poate construi
Constantin MAZILU